PUTEVI DO ZANIMANJA

Nije jednostavno donijeti dobru, pravu životnu odluku. Šta učiti i naučiti, kako do uspjeha doći, kako savladati sve poznate i nenadane teškoće. Do znalca svog posla i zanata, budućeg zanimanja, treba vremena, strpljenja i odlučnosti, podrške porodice i društva u kome se živi, a najviše vlastitog rada i truda. Evo te putanje:

  • vlastiti interes
  • stručne predispozicije i uočeni talenat
  • profesionalna orijentacija– stručna pomoć u izboru zanimanja
  • obrazovanje
  • pouzdane informacije o zahtjevima i budućnosti tržišta radne snage
  • traganje za poslom

cropped-dreamstimefree_1547180.png

Poslije ovakvog ili djelimično ovakvog pređenog puta do određenog zanatskog zanimanja slijedi ne tako lak put do prvog zaposlenja. I tu nije kraj učenju. Kad dobijete prvu dobru ocjenu, pohvalu, nagradu za proizvod koji ste napravili ili uslugu koju ste pružili, možete biti blizu osjećaja da je vaša životna odluka bila dobra i da se za nju stvarno vrijedi boriti.

NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U KANTONU SARAJEVO

Prodavač, vozač i frizer su najbrojnija, ujedno i najtraženija zanimanja na području Kantona Sarajevo. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje,  u Kantonu Sarajevo je registrovano 3.615 prodavaca, 1.046 vozača motornih vozila i 1031 frizer. Na listi najtraženijih zanimanja slijede automehaničari, bravari, kuhari, metalostrugari, krojači i konobari. Kako se prema podacima Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo rangiraju kozmetičari, slastičari, zidari, optičari, keramičari i ostala zanimanja i zanati, možete pogledati zanatska zanimanja u Kantonu Sarajevo

Z.U.

Advertisements