Zanat „peкu“ u „Alumini“!

Tehnički školski centar ima veoma uspješnu saradnju sa kompanijom „Alumina“, gdje 83 učenika ove škole redovno pohađaju praktičnu nastavu

Učenici Tehničkog školskog centra u Zvorniku zanat „peku“ u kompaniji „Alumina“. Zajedno sa svojim profesorima, najmanje dva puta sedmično, provode u ovdašnjim fabričkim halama, radeći na poslovima koji ih očekuju nakon završene škole. Predstavnici Tehničkog školskog centra redovno su u kontaktu sa učenicima na praksi i rukovodstvom kompanije sa ciljem što boljeg osposobljavanja kadrova deficitarnih zanimanja.

Direktor Tehničkog školskog centra, diplomirani inženjer elektrotehnike, Goran Grujić, kaže da ova zvornička škola radi po principu dualnog obrazovanja, jer učenici pohađaju teorijsku nastavu i redovno idu na praksu u radionice „Alumine“, gdje primjenjuju teorijsko znanje i od starijih kolega, dodatno u praksi, nauče vještine budućeg zanata.

2

– Javna ustanova Tehnički školski centar ima veoma uspješnu saradnju sa kompanijom „Alumina“, gdje 83 naša učenika redovno pohađaju praktičnu nastavu. To je za nas izuzetno bitno, a posebno je važno za te mlade ljude koji sutra treba da dobiju posao u struci za koju se školuju – ističe Grujić, dodajući da u „Alumini“ praktičnu nastavu imaju učenici druge i treće godine iz četiri profila zanimanja – električari, varioci, obrađivači metala rezanjem i rukovaoci građevinskih pretovarnih mašina. Održavanje praktične nastave u jednoj od najvećih proizvodnih kompanija u Republici Srpskoj, kako kažu u TŠC, ne samo da će povećati kompetencije učenika na polju znanja i vještina, nego će znatno uticati na njihov stav prema radnom vremenu i pravilima ponašanja u firmi. Кompanija „Alumina“ podržala je prije dvije godine otvaranje odjeljenja za zanimanje varilac u Tehničkom školskom centru, te ponudila svoje radionice za obavljanje praktične nastave i obezbijedila besplatne autobuske karte za učenike ovog zanimanja. Grujić naglašava da je inicijativu za upis učenika za zanimanje varilac upravo dala kompanija „Alumina“.

– Učenici ovog zanimanja već treću školsku godinu praktičnu nastavu izvode u radionicama „Alumine“, gdje uz izvrsne majstore stiču znanje i dragocjeno iskustvo – kazuje Grujić, napominjući da se trenutno na praksi nalazi 23 učenika, drugog i trećeg razreda, koji se školuju za buduće zavarivače.3

U TŠC kažu da njihovi učenici imaju dobre uslove dok su na praktičnoj nastavi u „Alumini“. Кompanija im je, vele, obezbijedila zaštitnu opremu, a u toku je i nabavka različitih aparata za zavarivanje, koje bi samo učenici koristili.  Direktor Tehničkog školskog centra se zahvaljuje „Alumini“ na podršci i razumijevanju za izvođenje praktične nastave i interesovanje za zanatska zanimanja, navodeći da je ovo pravi primjer dualnog obrazovanja i saradnje obrazovnih ustanova i privrede. Tehnički školski centar i najveći zvornički kolektiv, kako kaže Grujić, praktično sarađuju od početak rada fabrike, davne 1978. godine, i mnogi učenici TŠC-a su, nakon školovanja, svoje prvo radno angažovanje započinjali upravo u ovoj fabrici. – Naročito dobru saradnju sa fabrikom imamo posljednjih nekoliko godina. Sa razvojem „Alumine“, razvija se i ova naša saradnja – naglašava Grujić, navodeći da učenici Tehničkog školskog centra praktičnu nastavu obavljaju i u drugim zvorničkim privrednim subjektima, ali i kod ovdašnjih preduzetnika, prije svega u automehaničarskim radionicama. U menadžmentu „Alumine“ kažu da je veoma važna dobra komunikacija između privrede i školstva i da je „Alumina“, kao društveno odgovorna kompanija, prepoznala važnost ulaganja u mlade kadrove. – Naš cilj je da se kroz saradnju sa Tehničkim školskim centrom, ali i drugim obrazovnim ustanovama, edukuju i namjenski školuju kadrovi, koji će biti potrebni ovoj fabrici. Posebno se to odnosi na zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada – kaže dr Zoran Obrenović, pomoćnik ovlaštenog lica za tehnička pitanja u „Alumini“.

4

On kaže da su za kompaniju veoma bitni ljudski resursi i kadrovi koji će moći odgovoriti budućim izazovima u ostvarenju poslovnih ciljeva, te da je, stoga, veoma važno da fabrika obezbijedi kvalitetnu radnu snagu, dodajući da „Alumina“, njeni resursi i ljudski potencijali, mogu dosta pomoći učenicima u sticanju potrebnog znanja.

Upisna politika

Na nedavnoj sjednici Privrednog savjeta Grada Zvornika razmatrala se i upisna politika u ovdašnje srednje škole, pri čemu je ocijenjeno da je neophodno da se uspostavi odnos između škola, privrednika i Gradske uprave kako bi se bolje planiralo školovanje kadra koji nedostaje zvorničkoj privredi. – Svi zajedno moramo biti fokusirani na ovom pitanju kako bi privreda imala kadrove koji su joj potrebni, odnosno da učenici lakše dođu do privrednih subjekata i zaposlenja nakon završenog školovanja – navodi Goran Grujić.

5

On kaže da je TŠC formirao savjetodavno vijeće koga čine predstavnici Gradske uprave Zvornik, lokalnih firmi i Zavoda za zapošljavanje, gdje će se, precizira Grujić, definisati Plan upisa učenika za narednu školsku godinu. – Želimo da na osnovu ponuđenih zanimanja izaberemo ono što bi privredi bilo najpotrebnije – ističe Grujić, podsjećajući da se mladi sve više opredjeljuju za zanimanja koja im nude brzo zaposlenje.

(Izvor: Časopis kompanije „Alumina“)