BEČKE PRIČE IZ SVIJETA ZANATA (5): Nijedan par cipela za jednokratnu upotrebu

Nicole Üblacker je prekinula studije arhitekture, završila zanat i danas pravi patike „sutrašnjice“ – patike koje se mogu demontirati i popraviti!

 Kroz serijal „Bečke priče iz Svijeta zanata“ upoznajte bečka iskustva, dobre prakse i inicijative u održanju i razvoju zanatstva i obrta. Brojni su programi podrške gradskih bečkih institucija zanatlijama i zanatstvu. Bečka privredna agencija (Wirtschaftsagentur Wien) podržava višestruko korisne, zanimljive i održive inicijative. Predstavljamo vam jedinstvenu obućarsku radionicu…

****

von morgen c Thomas Licht
foto: von morgen c Thomas Licht

U prosjeku kupujemo šest pari cipela godišnje. Gdje i pod kojim uslovima se proizvode cipele i koji materijal se koristi je često nebitno. Ali ne u maloj, finoj radionici obućarke Nicole Üblacker i dizajnera Thomasa Lichta. Za njih su u prvom planu održivost i dugi vijek trajanja. Njihove tenisice “sutrašnjice” odlikuju bezvremenski dizajn, biokoža i zanat. Ova cipela se može naknadno demontirati i popraviti – idealno za potrošače koji žele pobjeći od društva za jednokratnu upotrebu. Nicol i Thomas su podijelili svoju priču sa Svijetom zanata.

von morgen c Thomas Licht (1)
foto: von morgen c Thomas Licht (1)

Šta vas je navelo da postanete obućarka?

Nicole: Prije nego sam započela studij arhitekture posjetila sam modnu školu i uvijek sam bila vrlo afinirana za cipele. Prije šest godina sam prekinula studij i završila zanat. Firmu sam osnovala 2015. godine.

Kako ste dobili ideju?

Nicole: Prva ideja za model patika bila je “misao preko noći”, koju sam odmah zabilježila. Uskoro sam shvatila da to stvarno mogu da realizujem. Na kraju sam radila još godinu dana, dok se svi dijelovi nisu uklopili kako sam zamislila.

20 sati rada vrijedno truda

Šta čini cipelu tako posebnom?

Thomas: Posebnost ove patentirane konstrukcije đona je šav. Tako možete otvoriti cipelu u bilo koje vrijeme i popraviti posebno, bez gubitka oblika.

Nicole: I on je napravljen samo od materijala za koje znamo kako i gdje su proizvedeni. Mi smo sretni što još uvek postoje kompanije koje su prerađivale kožu za nas u malim količinama. Tako gornji dio dolazi iz kožare u Tirolu.

hp2-web

Koliko se vremena pravi takav par?

Nicole: Približno 20 sati, ali vrijedi truda. Cipela je toliko udobna da je ne možete usporediti s industrijskom cipelom. Slično je i sa obrokom koji nije napravljen od jeftinih sastojaka, već od najboljih sastojaka – ima drugačiji ukus. I u našem slučaju, potpuno se osjeća kad se hoda u takvoj cipeli.

Koji su vaši planovi za budućnost?

Thomas: Beč je oduvijek bio poznat po izradi cipela i želimo nastaviti i revitalizovati ovu tradiciju. Tenisica je model koji je prvobitno došao iz industrijske proizvodnje i koji praktično “vraćamo u budućnost” metodama izrade koje su stare 100 ili 200 godina. Podršku za ulazak na tržište imamo između ostalog u obliku bespovratne pomoći Bečke privredne agencije u oblasti kreativnih industrija.

Imate li neki savjet za buduće zanatlije i preduzetnike?

Nicole: Važno je da se ne izgubite u previše detalja. I treba imati hrabrosti promijeniti put kojim već idete ako vas tako savjetuje osjećaj u stomaku. Skretanja su dio toga. Moj treći savjet je da tražite podršku, ako ne znate dalje. Ne morate biti u stanju da sve uradite sami. Postoji mnogo različitih savjetodavnih ponuda i svakako ih treba koristiti!

 

Ovaj sadržaj je nastao zahvaljujući ljubaznosti Eurocomm PR-Ured grada Beča u Sarajevu

logo