OSLUŠKUJU POTREBE TRŽIŠTA Privlačna nova zanimanja u Tehničkoj školi u Gradiški

Od ove školske godine u Gradiški će školovati učenike za zvanje tehničara za obradu drveta CNC tehnologijom. To je novo zanimanje, za koje je prilikom upisa vladalo veliko interesovanje.

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole, kaže da su upisali jedno odjeljenje sa 23 učenika navedenog obrazovnog profila, mada je bilo mnogo više prijava. – Suština je u dobroj saradnji s privredom, fakultetima, lokalnom zajednicom, stalnim praćenjem evropskih i svjetskih trendova u obrazovanju, po mjeri privrede odnosno u skladu s potrebama tržišta rada – rekao je on za Srpskainfo.

Novo zanimanje, smatra Tomić, pruža priliku drvnoj struci da prati tehnološki napredak, da ne zaostaje za ostalim strukama, naročito metalskom.

Vlado-Tomic-direktor-Tehnicke-skole-foto-Milan-Pilipovic

– Nove mašine koje se koriste u drvnoj industriji bazirane su na CNC tehnologiji. Zato je bilo sasvim logično da uvedemo zanimanje adekvatno potrebama – naglašava direktor Tehničke škole.

Takođe ističe dobru saradnju sa Šumarskim fakultetom iz Banjaluke i nekoliko škola iz drugih mjesta, partnera u projektu uvođenja novih zanimanja.

Značajno je takođe, navode u gradiškoj Tehničkoj školi, razumijevanje njihovih inicijativa od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i republičkog Prosvjetno-pedagoškog zavoda, gdje su prepoznali značaj novih zanimanja.

Prethodno je, na inicijativu Tehničke škole Gradiška, u Republici Srpskoj počelo obrazovanje za zanimanje tehničar za obradu metala CNC tehnologijom. Sada ovdje zagovaraju uvođenje zanimanja tehničara robotike u školske programe Republike Srpske. Temeljnu ulogu na tom planu imaju domaće i međunarodne agencije, koje su odobrile vrijedne projekte za nabavku opreme.

Tehnicka-skola-Gradiska-Foto-Milan-Pilipovic

– Važnu ulogu u procesu uvođenja novih zanimanja imaju projekti. Našoj školi ove godine Njemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) odobrila je 150.000 evra za projekat „Gradiška, grad drveta“. To podrazumijeva nabavku mašine za obradu drveta i modernizaciju radionice – kaže Tomić.

U Tehničkoj školi smatraju veoma važnim i projekat „Inovativne tehnologije u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja“ (Inovanet), vrijedan 280.000 evra, finansiran novcem inostranih finasijera. Riječ je o prekograničnoj saradanji. U projektu, osim Gradiške, učestvuju škole iz Nove Gradiške (Hrvatska), Budve (Crna Gora) i Zenice (Federacija BiH).

Njegovom skorašnjom realizacijom škola će dobiti CNC strug i robotsku ruku. Time će ovdje biti stvoreni uslovi za uvođenje zanimanja tehničar robotike.

– To će biti naš prijedlog za sljedeću školsku godinu, jer se u praksi pokazalo da samo praćenjem savremenih tokova i saradnje s privredom naši učenici po završetku školovanja neće povećavati spiskove nezaposlenih nego dobro plaćenih radnika i stručnjaka u preduzećima – naglašava Tomić, potencirajući i veoma dobru saradnju s gradiškom Agencijom za lokalni razvoj (RAGA), koja je napisala više projekata za školu.

Autor Milan Pilipović Srpska info