Metal je zahvalan materijal i može uljepšati svaki enterijer – varilac Nasuf Krupalija

Zavarivači spajaju metalne dijelove postupkom zagrijavanja. Na visokim temperaturama metal se tali, pri čemu se njegovi dijelovi stapaju u kompaktnu cjelinu. Zbog čvrstoće zavarenih spojeva, zavarivanje se primjenjuje za izradu i popravku visokonapregnutih/visokoopterećenih konstrukcija. Varioci rade u brodogradnji, mostogradnji, automobilskoj industriji, građevinarstvu, u izgradnji rafinerija i nuklearnih pogona. Ovo je udžebnički opis varilačkog zanata. A u praksi je znatno zanimljiviji i kreativniji.

„Moj otac se bavi ovim poslom 40 godina. Kao srednjoškolac sam stalno prolazio pored radionice, gledao sam i vidio da se prave interesantne i korisne stvari. Svaki posao je dobar ako ga voliš, a ja sam u ovom zanatu vidio mogućnost za izradu nekih zanimljivih i kreativnih stvari. Metal je zahvalan materijal, naročito u kombinaciji sa drvetom i staklom“ – počinje svoju priču za Svijet zanata Nasuf Krupalija, 25-godišnji varilac iz Sarajeva.

Nasuf koristi zanatsku vještinu varioca za pravljenje različitih proizvoda. Ograde, gelenderi, metalne konstrukcije, metalna vrata su dio „starog“ varilačkog asortimana na kome radi zajedno sa ocem, a samostaln trenutno proizvodi multifunkcionalne stolove, stočiće, stalke…

Ruku dijelo Nasufa Krupalije

„Trenutno radim multifunkcionalne moderne stočiče u kombinaciji metal- drvo. Mogu se uvlačiti i izvačiti, služe kao stočići, ali i kao stalak, klupica za sjedenje i slično. Klijenti su najčešće mlađu ljudi, na primjer mladi bračni parovi koji žele moderno da urede svoj stan. Imate sad na internetu da nađete milion ideja i stvari koje se prave od metala. Ljudi to vide, pa dođu kod mene. Nije lagano napraviti, ali znam napraviti“ – kaže Nasuf.

Završio je Osnovnu školu „Vladislav Skarić“, a potom srednju školu za frizere. Iz zanata za koji se školovao, otisnuo se ipak u porodični zanat.

„Ova radionica od mog oca se u zadnjih 20 godina dosta izmjenila. Bio je ovdje nekad vulkanizer, pa autopraonica, kancelarijski prostor, da bi se posljednjih deset godina opet postala varilačka radionica. Počeo sam se baviti ovim zanatom prije šest, sedam godina. Prije dvije godine je bio konkurs Općine Centar, podnio sam biznis plan i dobio podsticaj. Nabavio sam neke mašine i počeo da radim modernije i kreativnije predmete koji se nekada ranije nisu mogli zamisliti u ovom poslu“.

Varilački zanat traži izuzetnu peciznost, koordinaciju pokreta, mirnu ruku i oštar vid. Svjedoči tome i Nasuf.

P1110052

„Najinteresantnija stvar koju sam radio je montažna konstrukcija za kino. Radio sam je sa ocem, u Hrvatskoj. Bilo je jako zahtjevno. Svi dijelovi konstrukcije se urade ovdje kod nas u radionici, a nalicu mjesta se montira. Svi dijelovi moraju biti precizno urađeni, kako bi se mogli montirati na licu mjesta kako treba. Dakle, posao je zahtjevan, jer se na licu mjesta ne može nešto popraviti ako prethodno u radionici nije napravljeno kako treba“ – kaže Krupalija.

Radionica “Naxor” Urijan dedina 127 Sarajevo (tranzit)

Autor: Darko Udovičić – foto Darko Udovičić

(dozvoljeno prenošenje sadržaja uz obavezno navođenje izvora , autora teksta i fotografija)

Video priča