Njemačkoj potrebno 20.000 zanatlija

Njemci zbog nedostatka zanatlija već sada u prosjeku čekaju preko deset sedmica na obavljanje neke zanatske usluge, a situacija bi u bliskoj budućnosti mogla da se pogorša, saopštilo je udruženje njemačkih zanatlija. Kako prenosi list Blic,  predsjednik Udruženja njemačkih zanatlija Funk Hans Peter Volsajfer kaže da se majstori suočavaju sa tako velikim brojem narudžbi, da su prinuđeni da odbijaju sve nove poslove. Odgovaraju na zahtjeve samo svojih starih mušterija.

“Nedostaje nam 15 do 20 hiljada zanatlija”, kaže Volsajfer.

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za obrazovanje za neka zanatska zanimanja, poput vodoinstalatera, molera ili parketara, tako da je nastao akutni problem s manjkom zanatskih stručnjaka. Problem bi se mogao dodatno pogoršati u narednom periodu jer se očekuje velika smjena generacija u zanatskim radionicama.

“Mnogi odlaze u penzije i strahujemo da veliki broj radionica neće imati ko da preuzme. Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grijanja”, kaže  i dodaje da zanatlije imaju relativno visoka primanja.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s