Drveno posuđe i suveniri stolara Ismeta

 

Dok čekam da uđem na nedavno organizovani Sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva u Sarajevu kratim vrijeme ćaskanjem sa simpatičnim i pričljivim čovjekom. Saznajem da se zove Ismet Šahinović, doputovao je na sajam sa suprugom, dolazi iz Novog Travnika, zaljubljenik je u drvo i otvara mi jedan potpuno novi svijet stolarskog zanata.

P1120892

 

– Bavim se proizvodnjom suvenira i posuđa za etno restorane i kućnu upotrebu. Pravim sve što je potrebno jednom domaćinstvu koje preferira upotrebu drvenih proizvoda – zdjele, posude, tacne, čaše… Ovo je isključivo stolarski zanat, a ja sam se specijalizovao za proizvodnju samo ove vrste drvenih proizvoda.  Ranije sam se bavio metalostrugarskim poslom. Međutim, i dok sam radio sa metalom, bio sam opsjednut drvetom. Relativno sam mlad otišao u penziju, te se posvetio radu sa drvetom prije desetak godina -priča Ismet, te kroz šalu dodaje:

– Ovo ispade k’o prekvalifikacija.

Za izradu drvenog posuđa Ismet koristi plemenite vrste.

-Za restoransko posuđe koristim javor i jasen, a za proizvodnju suvenira najčešće trešnju, brest, orah. Proizvodim zdjelice, tanjire, klasične bosanske šećerluke koji mogu imati višenamjensko korištenje. P1120900Ove posude se mogu koristiti u svakom domaćinstvu. Moji klijenti su najčešće obožavaoci drveta. Odmah se primjeti ljubav prema drvetu kod kupca, a kupci su poslodavci koji imaju etno restorane , etno avlije, etno kuće. Neko uzima i za muzejske postavke. Ovi proizvodi koje sad vidite biće izloženi u Kući sevdaha na Baščaršiji, što me iznimno raduje.

 

Ismet nam daje i praktične savjete.

-Kako bi drveno posuđe duže trajalo, potrebno je da se pravilno održava. Drveno posuđe iz kog se konzumira hrana održava se pranjem toplom vodom i sušenjem na sobnoj temperaturi. Drveno posuđe ne bi trebalo prati u mašini za suđe. Povremeno, jednom u dva – tri mjeseca se premaže lanenim ili običnim uljem, čime se izvrši impregnacija i zaštita drveta. Tako se produžava vijek drveta, a nije štetno koristiti hranu iz tog posuđa.

P1120894

Šahinović kaže da mu inspiracije ne nedostaje, a ni volje i elana.

-Svoju sam radionicu opremio za rad sa drvetom. Svakim danom imam sve više ideja i inspiracije da radim sa drvetom.

Autor teksta Darko Udovičić

Fotografije:  Darko Udovičić

(prenošenje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i autora)