Zagrebački sajam obrtništva okupio više od 7000 učenika

Značaj zanata, mogućnosti i perspektive koje pružaju zanatska zanimanja prepoznati su u mnogim zemljama. Četvrti po redu “Zagrebački obrtnički sajam” i ove godine je okupio zanatlije i one koji će to tek postati. Tokom tri sajamska dana, više od 7000 učenika iz čak 101 osnovne škole s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije upoznaće se sa zanatskim zanimanjima i u jednom od njih možda pronaći svoj budući životni poziv.

sajam-obrtnistva2

 Sa zanatom u perpsektivnu budućnost

 “Nadam se da ćemo sajmom pokazati da zanatska zanimanja nisu drugorazredna, već da su adekvatna drugim zanimanjima i da u određenim situacijama ostvaruju prednost pred ostalima” – rekao je hrvatske medije zagrebački župan Stjepan Kožić, zahvalivši direktorima škola koji su doveli učenike na sajam kako bi mogli uživati u smislu viđenja onoga što zanatlije rade, te kako bi se zainteresovali za upis u srednje škole za zanatska zanimanja i srednje stručne škole.

“Ove škole imaju perspektivnu budućnost” – uvjeren je Kožić.

Na Zagrebačkom sajmu svoje su struke predstavili građevinari, automehaničari, bravari, kovači, metalci, električari, zlatari, ugostitelji, kozmetičari… Ukupno 40 zanatskih zanimanja i struka predstavljeno je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola.

„Očekivani broj učenika je oko 7.000, dakle planiramo oko hiljadu učenika više nego prošle godine. Mislim da smo došli do vrhunca što se tiče organizacije, paviljon je pun, a to su slatke muke i nadamo se da ćemo sljedeće godine ići na još veći paviljon i da će nam Grad i Zagrebačka županija pomoći da to isfinansiramo“ – kazao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Rješenje za problem nezaposlenosti

U zanatskim djelatnostima u Zagrebu je zaposleno skoro 30.000 ljudi.

“To je 12% ukupno zaposlenih u gradu Zagrebu. Grad će i nadalje sistemskim mjerama podrške i poticaja od bespovratnih sredstava, stipendija učenicima deficitarnih zanimanja pomagati zagrebačkim obrtnicima“ – poručio je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Grad Zagreb još od 2000. godine pruža podršku sektoru zanatstva.

Rezultat je da danas u Gradu Zagrebu imamo BDP 6% iznad prosjeka Evropske unije, te stopu nezaposlenosti manju nego u EU i duplo manju nego u ostatku Republike Hrvatske – zaključio je Bandić.
Vlada Republike Hrvatske kroz svoje resorno ministarstvo – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta takođe vrlo aktivno provodi mjere i aktivnosti kojima se djeca podstiču na upis u stručne škole i na zanatska zanimanja.

“Jedna vrlo konkretna i jasna mjera je da smo u protekle tri školske godine stipendirali učenike strukovnih škola s 750 kuna mjesečno, odnosno 9.000 kuna godišnje, a za slijedeće tri godine pripremamo povećanje stipendije u iznosu od 100 posto” – kazala je Ana Mandac iz ministarstva.
Foto: Promo