Džemal Zubčević, elektomehaničar i viklar sa Baščaršije

Na broju 4 u Ulici Čurćiluk veliki na sarajevskoj Baščaršiji nalazi se mala radnja puna raznih motora, alata i dijelova. Godinama prolazim ovom ulicom i stalno se pitam čime se bave ovi ljudi. Ulazim u radnju gdje upoznajem vlasnika Džemala Zubčevića, majstora Fahrudina Zanđilovića i njihovog penzionisanog kolegu Fuada Starogorca. Otvaramo priču o elektromehaničarskoj zanatskoj radionici WAT, ali i o tri generacije zanatlija.

Fahrudin Zanđilović Džemal Zubčević Fuad Starogorac

“Moj otac Kerim je bio zanatlija – elektromehaničar, a i moj dedo Ahmed je takođe bio zanatlija” – počinje priču Džemal Zubčević.

“Dedo je u ovom prostoru imao radnju za popravku muzičkih instrumenata. Tada je radnja bila šira i veća, ali su nam je1983. godine suzili. Gore je bilo Udruženje zanatlija, a dole je ostala radnja. Kao i većina prostora ovdje, i ovaj pripada opštini. Kada je dedo 1980. otišao u penziju, tata je zvanično otvorio svoju elektomehaničarsku radnju WAT. Počeo je sa viklovanjem elektromotora. A kad je otac otišao u penziju 2005. godine, radnju sam zvanično preuzeo ja. Nastavio sam započeto i još malo proširio posao. Radim remonte pumpi, a ovlašteni sam serviser za IMP pumpe, Wilo pumpe, Calpeda i Euroclime”.

Sve što se okreće ima elektromotor

Džemal je završio Elektrotehničku školu na Pofalićima, smijer elektromehaničar. Kaže, bio je to logičan slijed.

“Kao mali sam gledao i pomagao ocu. Tada su se puno popravljale veš mašine. One su u to vrijeme bile jako skupe. Kada se sad mašina pokvari, ljudi je odmah mjenjaju jer više nije skupa. Do rata je bukvalno bio samo jedan radnik koji je samo motao motore za veš mašine, a ja sam mu pomagao. Moj otac je počeo raditi 1972. u nekadašnjem Edisonu. Praksu je učio kod Bega na Marin Dvoru.  Svi koji su tada išli u Elektrotehničku školu morali su ići i na praksu kod Bega. Kada je završio praksu kod Bega tata je radio kao prvi majstor u Edisonu, a jedno vrijeme je radio i u Elektromontaži na Skenderiji. Kao što je moj otac učio praksu kod Bega, tako su kod mog oca praksu učile i polagale moje današnje kolege.

4

Viklovanje je premotavanje elektromotora. Kada motor izgori moraju se staviti novi namotaji.

“Stari se namotaji skinu, a zatim se stavljaju novi, bakarni. Elektromotori su ugrađeni svuda, od pumi za grijanje, pumpi za otpadne vode, pumpi za podizanje pritiska, ventilatora, klima sistema,  do veš mašine. Sve što se okreće ima elektromotor. Sada se prave i automobili na struju, tako da i u njima ima elektromotora. Posla ima i biće ga još dugo” – kaže Džemal.

Posao dijeli sam kolegom Fahrudinom, koji je u radnji još od 1980. godine.

Fahrudin Zanđilović

“Supruga je takođe sa nama, bavi se knjigovodstvom. Fahrudin radi u radnji,a ja sam pretežno na terenu” – objašnjava Džemal Zubčević.

Mladi hoće platu, a ne posao

Kaže da ima potrebu za još jednim radnikom. Dolaze mu često na praksu učenici iz elektrotehničke škole, ali niko ne želi da ostane i da radi. Nije mu jasno zašto.

“Dosta njih kaže da je reda radi upisalo školu i da žele nekim drugim poslom da se bave. Neki od njih žele da budu konobari. Ovi koji više nisu učenici prvo pitaju kolika je plata. Niko ne pita – a kakav je posao. Ja im uvijek kažem: ostani sedam dana i samo gledaj kako se radi,  ništa drugo ne tražim od tebe. Međutim, ostanu sat – dva i onda samo pošalju sms sa pitanjem: A kolika je plata?”

Džemal posluje sa velikim klijentima i posla ima.

“Rad, Bosnalijek, Otoka bazen, liftovi, Argeta, Vodovod, upravitelji…Pojedinci mi rijetko dolaze, jer je jeftinije kupiti veš mašinu ili recimo bor mašinu, nego je popravljati. Velike firme ako im se žuri traže popravke, jer nemaju vremena da naručuju stalno djelove i da čekaju na njih. Mi moramo brzo obaviti posao. Koja god  su doba dana i noći, ja dolazim da popravljam!”.

WAT E MAIL: szerwat@yahoo.com, tel: 061 144 628

Autor teksta Darko Udovičić

Fotografije: Darko Udovičić

(prenošenje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i autora)