Teslićanin osmislio aplikaciju za odabir srednje škole u vrijeme virusa korona

​Uskoro će na Google play prodavnici biti dostupna najnovija aplikacija mladog Teslićanina, Ognjena Lazića, koja pomaže učenicima da odaberu najbolje zanimanje za upis u srednju školu, za vrijeme pandemije korona virusa.

Naime riječ je o aplikaciji za andoroid pametne telefone pod nazivom “Maturant”, kako navodi Ognjen, cilj aplikacije je da za vrijeme korona virusa svim učenicima devetih razreda u Republici Srpskoj olakša donošenje odluke u koji smijer srednje škole se upisati, kada učenici srednjih škola nisu u mogućnosti da dođu do mlađih kolega u osnovnim školama i da im prezentuju smijerove i njihove mogućnosti.

“Obično su učenici iz srednjih škola informisali mlađe kolege o smijerovima i zanimanjima, međutim ove godine su spriječeni. A složićemo se da je odluka o zanimanju kojim želimo da se bavimo jedna od odluka života. Da učenici ne bi ostali neinformisani, a kako bi donosili ispravne odluke, kreirali smo aplikaciju koja ih informišeme o svim segmentima struka i zanimanja u Republici Srpskoj”, kaže Ognjen.

Dodaje da se u ovoj aplikaciji nalaze detaljni opisi svih zanimanja te na taj način učenik može da se upozna sa opisom posla, struke i zanimanja.

“Učenici prvi put mogu da automatski izračunaju broj bodova koji im je potreban za upis, što nigdje do sada nije bilo moguće. Osim toga sproveli smo opsežno istraživanje tržišta rada te ga uvrstili u aplikaciju i sva zanimanja podijelili u pet kategorija, tako da učenici imaju uvid koja su zanimanja deficitarana. I zadnja mogućnost jeste automatsko preuzimanje nastavnog plana i programa za svako zanimanje i na taj način učenici imaju direktan uvid u predmete i oblasti koje će proučavati u toku svog školovanja”, priča mladi inovator, prenosi tesliconline.com.

Ognjen ističe da je neinformisanost devetaka već dugogodišnji problem pa će apikacija pomoći i učenicima nakon korona virusa.

Pored ove aplikacije Ognjen je realizovao i aplikaciju za Srednju školu “Nikola Tesla”, koju pohađa, te je tako ova škola postala prva u Republici Srpskoj sa svojom android aplikacijom, a mogu je koristiti i budući i sadašnji učenici ove škole.

Ovaj inovativni rad mladog srednjoškolca realizovan je pod mentorstvom profesora Bojana Radiškovića, pedagoga Vedrane Maletić i u saradnji sa upravom škole. Aplikacija će kroz narednih par dana biti dostupna svima potpuno besplatno na sljedećem linku:

https://play.google.com/store/apps/developer?id=Ognjen+Lazić&hl=en