NOVINE U TREBINJSKIM STRUČNIM ŠKOLAMA: Na praksi prave cicvaru, priganice i prijesnac

Ministarstvo prosvjete i kulture RS dalo je saglasnost na revidirane nastavne programe u trebinjskim stručnim školama, pa će se praktična nastava u ovim obrazovnim ustanovama ubuduće odvijati u skladu s potrebama lokalne privrede i tržišta.

Programi su izmjenjeni oko 30 odsto, a izmjene se odnose na praksu učenika koji se školuju za trogodišnja zanimanja: električar-elektroinstalater, CNC tehničar, kuvar, kao i četvorogodišnje zanimanje turistički tehničar.

Revizija nastavnog programa je rezultat projekta „Efikasno povezivanje obrazovanja i privrede, unapređenje praktične nastave u sektorima ugostiteljstva i turizma, elektroenergetskom i sektoru obrade metala u Trebinju”.

Oprema

Projekat realizuje Razvojna agencija Trebinje u saradnji s Tehničkom školom i Centrom srednjih škola, kao i područnom privrednom komorom i lokalnim privrednicima.

Prema riječima Dražena Boškovića, direktora trebinjske Razvojne agencije, dva najbitnija rezultata projekta su izmjene nastavnih programa u dvije stručne škole u Trebinju, kao i nabavka opreme za kabinete za izvođenje praktične nastave.

Navodi da su u procesu izmjene nastavnih programa učestvovali privrednici sa svojim prijedlozima o unapređenju postojećih nastavnih planova.

– Učenici koji pohađaju praktičnu nastavu dobiće više potrebnog znanja za zanimanja za koja se obrazuju, a privredni subjekti će imati obučen kadar koji odmah mogu uključiti u posao – objašnjava Bošković.

Foto Darko Udovičić Svijet zanata

Pilot projekat

Direktor Razvojne agencije kaže da Trebinje provodi pilot projekat usklađivanja potreba privrede i stručnih škola i da je među rijetkim lokalnim zajednicama u RS, gdje će se nastava u ovim školama odvijati u skladu s potrebama tržišta rada.

Bošković očekuje, da će se, nakon nedavne saglasnosti resornog ministarstva, revidirani nastavni programi primjenjivati već od drugog polugodišta ove školske godine.

Za proljeće najavljuju i drugu fazu projekta u okviru koje će se nastavni programi usklađivati za još četiri zanimanja, za koje privrednici iskažu interesovanje za radnom snagom.

Direktorka Centra srednjih škola, Nedjeljka Ilijić, kaže da se revidirani program praktične nastave za kuvare odnosi na prilagođavanje potrebama trebinjskih ugostiteljskih objekata, kao što je kuvanje tradicionalnih jela, poput cicvare, pravljenje priganica, prijesnaca.

Sporazum

Učenici turističkog smjera će dobiti računarsku opremu s prilagođenim softverom za praktičnu nastavu čijim korištenjem su spremni za rad na recepcijama hotela ili nekim drugim mjestima.

U Trebinju je u avgustu potpisan sporazum o saradnji grada sa švajcarskom organizacijom “Helvetas” u projektu unapređenja praktične nastave u sektorima ugostiteljstva, turizma, elektro-energetike i obrade metala, čija je vrijednost 130.000 KM.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Donator projekta je Fondacija “Helvetas Moja budućnost”, a grad Trebinje, posredstvom Razvojne agencije, sufinansira sa 30 odsto.

RESTORAN

U Centru srednjih škola u Trebinju krajem prošle godine je otvoren renovirani restoran s kuhinjom u kojem učenici obavljaju praktičnu nastavu.

Dio novca je donirala Ambasade Švajcarske, a dio je obezbijeđen iz budžeta Trebinja.

Fondacija “Helvetas” ranije je podržala program obuke za CNC operatere, čime je prvi put omogućeno da se ova struka, stečena kroz obrazovanje odraslih, upiše u radnu knjižicu kao zvanična kvalifikacija.

Srpskainfo