Jasminka Kumro, svestrana umjetnica i zanatlija iz Trebinja

Trebinje sve više postaje turistički centar. Turisti i dijaspora koja dolazi kupuju suvenire koji će ih podsjetiti na njihovo turističko putovanje ili rodno mjesto. Od Starog grada, preko Trga sa predivnim platanima koji ljeti hlade i krase ovaj mali, a slobodno možemo reći i primorski grad, do šarenila pijace – pregršt je motiva za izradu i kupovinu raznih proizvoda i suvenira. Svako može ponešto da pronađe za sebe. Interesantna pijaca okružena hotelima i kafanama, koja ljeti i to subotom na pazarni dan podsjeća na pijace malih gradića u Italiji, nudi kvalitetne, a u zadnje vrijeme i pomalo skupe proizvode. Sve ovo Trebinju daje dodatni šmek.  

Jasminka Kumro u blizini Starog garda prodaje interesantne i lijepe stvari. Jasminka je svestrana umjetnica koju od rane mladosti zanima  šivenje, ali u zadnje vrijeme i dekupaž, restauracija starog namještaja, piše i poeziju. Gospođa Kumro je samouka umjetnica. Uživa u onome što radi. U radu joj niko ne pomaže, radi sve sama.

„Nikad nisam bila na radionicama odnosno kursevima. Od umjetnosti mogu dopuniti kućni budžet, ali da živim isključivo od radova – u današnje vrijeme to je nemoguće. Radove prodajem preko Facebook-a širom svijeta, Kanada, Australija, Švedska, Danska,Holandija, Austrija, Njemačka, širom regiona bivše Jugoslavije. Smatram da kad umjetnik napravi “ime”, naravno na osnovu kvaliteta radova, onda nije problem plasirati i prodati. Naravno, prodajem  i u mom gradu Trebinju. Najviše dijaspori koja prati moj rad godinama. Inspiraciju nalazim u svakom kutku. Znamenitostima mog grada i gradova širom svijeta. Jako me privlače bosanski motivi: ibrici, zvekiri, kanati,bosanke u narodnoj nošnji, šipci,avlije……. Radila sam mnogo dekupaž. Imala samostalne izložbe radova. Šila sam 40 godina odjevne predmete, laku i tešku konfekciju. Plela, heklala…“ –  priča nam Jasminka.

Slikanje na alu foliji

Posljednjih 4-5 godina Jasminkinu pažnju je privuklo slikanje na alu-foliji.

„Svestrana sam umjetnica pa me tako i zanimaju različite vrste rukotvorina. U zadnjih nekoliko godina se bavim slikanjem na alu-foliji. Jako me zaintrigiralo pa sam odlučila svoje znanje dovesti do savršenstva. To je jako zahtjevan posao u koji morate unijeti dosta mašte i strpljenja kako bi se određena slika stvorila na foliji. Jedna igra bez granica“ – priča nam Jasminka.

Slikanje na alu foliji ima nekoliko faza procesa. Koristi se nekoliko pomagala sa kojima se počinje i završava predmet i slika.

„Uzmemo prvo neku sliku ili fotografiju sa nekim motivom. Grafitnom olovkom se preslika motiv na alu foliju. Treba se malo jače pritisnuti olovkom da bi se motiv preslikao. Kvalitet preslikanih slika zavisi od broja motiva i taj postupak oduzima najviše vremena. Kada završimo preslikavanje, skinemo motiv i na foliji ponovimo sve konture koje imamo. Neke stvari možemo dodati „iz glave“. Onoliko koliko imate mašte, toliko ćete prenijete na foliju. Nakon što se tri puta ponovi motiv pomješa se akrilni kit i drvofiks, a zatim se izravna druga strana folije. Kada se sve dobro osuši motiv se doradi vodootpornim tušem i bezbojnim lakom. Na kraju dobijete jednu impozantnu sliku“ – zaključuje Jasminka.

Auror teksta: Darko Udovičić

Foto: Jasminka Kumro

(prenošenje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i autora)