U Tehnčkoj školi nižu uspjehe na svim poljima

Nova, oprema, nove mašine, dualno obrazovanje, novi smjerovi i posvećeni profesoru su napravili pravo čudo u proteklom periodu u Tehničkoj školi Gradiška, koja bilježi uspjehe u svim poljima.

Đaci Tehničke škole osvajaju takmičenja, prave impozantne stvari, a jedna od njih je nastala objedinjavanjem mehatronike i informacionih tehnologija iz koje su napravili simulaciju rada semafora na maketi.

“Maketa koju smo dobili treba da posluži narednim generacijama za kvalitetnije obavljanje praktične nastave, a radi se o semaforu koji kontroliše arduino. TU smo se bavili i zaštitinim vremenima i svim onim što je bitno da bi jedan semafor radio kako treba”, poručuje profesor Zdravko Perić, maste inženjer elektrotehnike i računarstva.

Prikaz raskrsnice i rad semafora nije ni malo jednostavan, jer je za izradu ove makete bilo potrebno 3D štampanje stubova, povezivanje kablova i brojne druge operacije, koje su vježbane u otežanim uslovima, kako ističe učenik četvrtog razreda smjeran tehničar mehatronike Duško Pilipović.

“Za čitav ovaj posao nam je trebalo nekih mjesec dana, jer je to sve trebalo uklopiti, ištampati i isprogramirati. Bilo je zanimljivo i interesantno ali i izazovno obzirom da smo radili i putem on line nastave.”

Pored ovih aktivnosti, u Tehničku školu su stigle i kabine za zavarivanje koja će pomoći učenicima da na kvalitetniji i bezbjedniji način izvode praktičnu nastavu i stiču nova znanja.

Učenici Tehničke škole Gradiška osvojili su na Regionalnom takmičenju dva prva i jedno drugo mjesto iz matetematike i drugo mjesto u takmičenju iz fizike.

Direktor škole Vlado Tomić rekao je da su učenici gradiške Tehničke škole do sad bili redovni osvajači brojnih nagrada na takmičenjima iz programiranja i mašinske grupe predmeta, te da je ovo posljednje takmičenje dokaz da sa kvalitetnim radom mogu parirati svojim vršnjacima i u znanju iz opšte grupe predmeta.

„Škola će nastojati da učenicima i profesorima pruži maksimalnu podršku i da ih nagradi za uspjeh“, dodao je Tomić.

Prva mjesta na takmičenju iz matematike osvojili su učenici prvog i trećeg razreda tehničara informacionih tehnologija Aljoša Blagojević i Marija Jovanić.

Blagojević je rekao da je takmičenje bilo zahtijevno, da se odvijalo „on lajn“, ali da je dosta vježbao zadatke i očekivao uspjeh.

Jovanićeva je istakla da joj je ovo bilo prvo takmičenje i da je zadovoljna rezultatom, te da se već priprema za Republičko takmičenje.

Profesor matematike u Tehničkoj školi Zorica Stanivuk kaže da se nada da je bila dobra podrška nagrađenim učenicima, navodeći da su vježbali tokom cijele godine a intenzivno oko dvije sedmice.

„Bilo je teže pripremati učenike nego inače jer časovi traju 20 minuta, ali smo to uspjeli nadoknaditi kroz „on lajn“ nastavu i druge vidove komuinikacije“, navela je Stanivukova.

Učenik prvog razreda tehničara mehatronike Bojan Borković, koji je osvojio drugo mjesto na Regionalnom takmičenju iz fizike, rekao je da je ovo takmičenje bio za njega novi izazov  i da je želio da svoju školu predstavi u najboljem svijetlu.

Profesor fizike Maja Golić naglasila je da se takmičenje iz fizike odvija po planu i programu za gimnazije, čiji učenici imaju ovaj predmet tokom cijelog školovanja, pa je bilo zahtjevnije za učenike tehničkih škola koji fiziku imaju samo dvije godine.

Autor: Bojan Trgić

Izvor: micromreza.com