Ona je vjerovatno jedina žena varilac u Prijedoru i veoma je uspješna u svome poslu!

U našem društvu poslovi se još uvijek na neki način dijele na “muške” i “ženske”, pa se često iznenadimo kada čujemo da žena vozi kamion ili, recimo, radi kao zavarivač. Za tridesetosmogodišnju Prijedorčanku, Nadu Pilipović, to su samo predrasude. Ona već nekoliko mjeseci radi kao varilac u preduzeću “Cromex”. Školovala se za frizera, ali kako kaže, taj posao nikada nije radila. U nedostatku posla, odlučila je da pohađa obuku za zavarivača. I, danas je uspješna u svom poslu.

– Radila sam u ugostiteljstvu, ali imam prijatelja koji je profesionalni zavarivač, a to je Dragan Kajtez, koji me naučio ovom zanatu. Došao je u moju kuću i počeli smo sa obukom. Posao jeste zahtijevan, ali nije teško naučiti ako imate volju i pravog učitelja. Za nekih mjesec i po dana naučila sam osnove zavarivanja i u nekoj priči pomenuo je to vlasniku firme “Cromex”, koji je odlučio da mi pruži priliku za zaposlenje.

Priznaje da su je kolege u početku posmatrale sa određenom dozom čuđenja i sumnje da žena uopšte može biti uspješna u ovom poslu. Međutim, vremenom su shvatili da se Nada i više nego dobro snalazi sa mašinama i alatom za varenje.

– Bilo im je malo neobično, jer na našem prostoru rijetkost je da čujete da žena radi ovaj posao. Međutim, kao što vidite, žene se jako dobro snalaze kao zavarivači. Jako brzo sam se ovdje uklopila i iako posao nije nimalo lak, imam nesebičnu podršku kolega – tvrdi Pilipovićeva, koja ne krije da su i njeni prijatelji u početku bili skeptični po pitanju njenog posla.

Može se veoma dobro zaraditi

– Meni je bitno da posao radim sa zadovoljstvom i da nisam psihički opterećena.  Bitno mi je da sa posla dolazim u punu kuću, što nema cijenu.

Mladima poručuje da ne sjede skrštenih ruku, već da se bore za svoju egzistenciju i budućnost. Ona je primjer da posla, za one koji hoće da rade – ima.

Izvor i foto: prijedor24.com