Podsticajna sredstva za ulaganja dobit će 50 privrednika iz RS

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević potpisao je ugovore sa 50 privrednih subjekata o dodjeli podsticajnih sredstava za direktna ulaganja.

Petričević je nakon potpisivanja rekao da su ugovore potpisali sa privrednim subjektima sa područja Birča, Bijeljine, Hercegovine i Sarajevsko – romanijske regije iz svih industrijskih grana, od tekstila, metalne, drvoprerađivačke industrije, a koji su najveći učesnici u razvoju privrede Republike Srpske.

Petričević ističe da je kroz ovaj projekt podrške za 207 privrednika u Republici Srpskoj za nabavku novih tehnologija i opreme otvoreno 330 novih radnih mjesta, a Ministarstvo je za ove namjene obezbijedilo sedam miliona KM. Projekt se realizuje sredstvima Svjetske banke.

“To su radna mjesta koja su dobro plaćena, jer se radi na modernim mašinama i savremenim tehnologijama koje zahtijevaju procese obuke što utiče na kvalitetnije plaćena radna mjesta”, pojasnio je Petričević.

Naglasio je da će isti uslovi javnog poziva biti i za iduću godinu, a da će Ministarstvo nastojati da obezbijedi više sredstava – između 10 i 15 miliona KM.

Petričević ističe da se svaka uložena marka za nabavku novih tehnologija može višestruko vratiti kroz budžet, a prije svega kroz zapošljavanje.

“Drago mi je da smo danas imamo priliku da se međusobno upoznaju i privrednici, a i mi kao resorno ministarstvo da imamo direktan kontakt sa njima”, rekao je i dodao da će i u budućnosti biti otvoreni za saradnju.

Petričević je dodao da resorno ministarstvo, zajedno sa Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom Republike Srpske, radi na programu ekonomske politike za iduću godinu i siguran je da će kroz jedan takav odnos stvarati bolje uslove i određenim mjerama Vlade Republike Srpske uticati na privredni rast, koji je zabilježen i za devet mjeseci ove godine i cilj je da tako ostane iduće godine.

Podsticajna sredstva za ulaganja dobit će 50 privrednika iz RS-a

Izvor: Srna/Klix

Photo by Cleyder Duque from Pexels