Za volanom kamiona ruši stereotipe 

Održavanje gradskog zelenila, koje podrazumjeva i vožnju teškog putarskog kamiona, tradicionalno predstavlja “mušku” poslovnu sredinu. Međutim, jedna Ivana ruši stereotipe. Blic donosi priču o Ivani Đokić, zaposlenici  JKP “Zelenilo Beograd”.

Novinare je dočekala na svom random mjestu, u Radnoj jedinici Novi Beograd, koja je po površini na kojoj se uređuju i njeguju zelene površine najveća u gradu Beogradu. Vozilo koje joj je dodeljeno je putarski kamion. Po obrazovanju je strukovni inženjer za zaštitu životne sredine, ali njena ljubav prema vožnji i vozilima je veća, pa je Ivana odabrala da bude vozač koji može da upravlja teškim i lakim vozilima od 2 do 16.5 tona.

Kako je tokom veoma udobne vožnje ispričala Blicu, oduvijek je voljela da bude ravnopravna sa muškarcima, a vožnja ju je uvijek posebno privlačila. Razmišljala je da se obuči za vožnju tramvaja, ali je ljubav prema kamionima preovladala. U JKP „Zelenilo-Beograd“ zaposlena je četiri mjeseca.

– U pretežno muškom kolektivu, u Sektoru za transport, u početku mi je bilo neobično, ali su me kolege jako lijepo prihvatile i pomogle da se snađem i prilagodim na novo radno okruženje i novi posao. Poštuju me kao koleginicu i uvijek su tu ako mi zatreba neki savjet – kaže Ivana Đokić.

Ivana je ispričala da u toku vožnje nema većih problema, ali da uvijek mora da bude maksimalno skoncentrisana na dešavanja u saobraćaju, što ponekad u beogradskim saobraćajnim gužvama umije da bude naporno. Ono što je uvijek obraduje je kada vidi pozitivne reakcije sugrađana dok obavlja svoj posao na terenu. Mnogi se, kako kaže, iznenade kada vide žensku osobu za volanom kamiona ali im je čini se drago što su i dame ovladale vožnjom velikih vozila. Posebno je bodre sugrađanke koje joj često u prolazu doviknu poneku riječ podrške.

– Jako sam zadovoljna poslom u „Zelenilu-Beograd“. Za sada mi se dopada vožnja putarskog kamiona, ali bih možda u budućnosti probala da ovladam nekim većim vozilom.“ – rekla je Ivana.

Za nju nema brige jer umije da popravi manje kvarove na vozilu, ukoliko do njih dođe. Ono što ističe je da se osjeća sigurno i jako je zadovoljna, jer je kamion koji vozi je nov, lijepo održavan i sa njim nema nikakvih problema. Veoma vodi računa o svom vozilu koje je vrlo uredno i čisto i zato za njen kamion kolege iz JKP „Zelenilo-Beograd“ koje se voze sa Ivanom zovu „pravi ženski putar“.

Izvor: Blic.rs

Foto: JKP „Zelenilo-Beograd“

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s