ALTERNATIVNA I INKLUZIVNA ŠKOLA

Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Sarajevu obrazuje i djecu sa poteškočama u razvoju. Ove godine školu su završila četiri kuhara i tri pomoćna kuhara (III i II stepen stručne spreme), šest operatora za unos podataka (III stepen ss), tri molera (III stepen ss), šest pomoćnih dekoratera ( I stepen stručne spreme)

– Ovo su djeca sa kombinovanim smetnjama i trebaju podršku pri zapošljavanju- kaže za Svijet zanata direktor škole Edin Pita.

 

080d4ccNajveći interes pri upisu u školu vlada  za  zanimanja kuhar, a potom za operatora za unos podataka i reklamnog grafičara.

 

– Mi smo specifična škola, pored redovnog upisnog roka koji je isti za sve srednje škole, upisujemo djecu tokom cijele godine. U toku godine imamo prepise iz drugih škola, a ponekad pošaljemo učenika u redovnu školu kada procjenimo da je to za njega najbolji interes.

Prošle godine napravili smo novi program REKLAMNI GRAFIČAR. Pet godina prije toga napravili smo poseban program za učenike sa kombinovanim smetnjama POMOĆNI DEKORATER – naš najjednostavniji program koji je uključio djecu u obrazovni sistem koja nisu mogla pohađati postojeće programe u našoj školi kao što su kuhar, moler i druga zanimanja. Nijedan obrazovni smjer nije u potpunosti ukinut, samo su neki smjerovi djeci manje interesantni i u okviru njih nemamo upisanih đaka. To su zanimanja: autolimar, autolakirer, tapetar, krojač, bravar, instalater grijanja – kaže direktor Pita.

Aktualna zanimanja posljednijih godina su: KUHAR, MOLER, OPERATOR ZA UNOS PODATAKA, REKLAMNI GRAFIČAR, KNJIGOVEZAC I POMOĆNI DEKORATER. U-kuhinji

– Zanimanja CVJEĆAR je dobro za djecu sa posebnim potrebama i bilo je aktuelno prije 5-6 godina, kao i zanimanje KROJAČ. Međutim, odlaskom profesora u penziju nismo angažirali zamjenske profesore, a u međuvremenu su nova zanimanja preuzela učenike kao što su opretor i reklamni grafičar.

Gospodin Pita nam je takođe objasnio i kakva su iskustva sa uključivanjem u profesionalni život djece sa posebnim potrebama.

– Kao i svi mladi ljudi tako i ova populacija teško dolazi do posla. Sami teško nalaze posao i treba im obuka i pomoć u tom procesu. Najčešće im u zapošljavanju pomažu roditelji i prijatelji. Međutim, posljednjih  4-5 godina naša škola se uključila u procese pripremanja i zapošljavanja naših svršenih učenika i to najviše zahvaljujući saradnji sa Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Škola se javlja i na javne pozive zavoda za zapošljavanje i upošljava, najčešće na određeno vrijeme, neke od naših bivših učenika. Trenutno imamo dva zaposlena u našoj školi (preko Fonda) na poslovima održavanja dvorišta i škole, nabavci materijala, kurirskim poslovima i slično. Napravili smo bazu podataka svršenih učenika prema zanimanjima i bazu podataka potencijalnih preduzeća koja bi mogla zaposliti ove osobe. Škola je preuzela ulogu posrednika između ove dvije skupine. Upućujemo javni poziv svim preduzećima i institucijama koje mogu zaposliti naše svršene učenike na bilo koji način, a mi ćemo im pomoći u odabiru uposlenika i biti podrška u procesu pripremanja za posao i u toku rada koliko je to potrebno – apeluje direktor.

Sve o školi možete pročitati na : http://strucnoobraz.edu.ba

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s