Iskustva iz regiona: Zanati prate internet doba

ISKUSTVA IZ REGIONA

Broj učenika koji su upisali treći stepen stručnih škola veći za 20%

Srednje stručne škole postaju prvi izbor svršenih osnovaca u Crnoj Gori. Učenici više ne bježe od zanata.

“Dvadeset posto je više djece koja su upisala treći stepen stručnih škola. To je ogroman korak naprijed u promjeni pogrešne percepcije djece i roditelja o stručnim školama, a time i u pravcu njihovog bržeg zaposlenja nakon školovanja”, kazao je direktor Direktorata za srednje obrazovanje Crne Gore Veljko Tomić za podgoričke Vijesti.

 Dualni sistem obrazovanja zaživio je kod susjeda prošle godine.

“Radićemo na tome da se dualno obrazovanje širi na sve gradove u Crnoj Gori i na sve programe trećeg stepena. Kroz dualno obrazovanje, đaci prve godine provode četiri dana u školi, a jedan kod poslodavca. Druge godine tri dana u školi, a dva kod poslodavca, dok tokom treće godine kod poslodavca provode tri radna dana, dok se nadoknada povećava po razredima srazmjerno broju provedenih dana kod poslodavca. Svaki učenik u dualnom sistemu prima mjesečnu naknadu i ima mentora kod poslodavca, ali njegov napredak prati i ocjenjuje škola, odnosno i poslodavac mentor i nastavnik praktične nastave. Prednost je i to što se učenici koji uđu u ovaj vid edukacije, potpisuju individualni ugovor sa poslodavcem za sve tri godine obuke, čime se značajno povećavaju šanse da se učenik i zaposli, jer ga poslodavaca priprema za rad na konkretnim mjestima i nema potrebe za dodatnom obukom”, objasnio je Tomić.

Ministarstvo prosvjete Crne Gore u prethodnom periodu je intenzivno radilo na reformi sistema edukacije, a najveći iskoraci napravljeni su u oblasti srednjeg obrazovanja.  Za predstojeći upis u srednje stručne škole ove godine spremno je 15 novih programa, među kojima su i zanati koji prate moderno internet doba.  Više informacija ovdje

 Link: http://www.vijesti.me/vijesti/ovo-su-nova-zanimanja-u-srednjoj-skoli-dizajneri-veb-aplikacija-gastronomi-984913