Zanatlije najtraženije na tržištu rada

Majstori zanata i dalje su najtraženiji na tržištu rada! Prema najnovijim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, u vrhu liste top 10 najtraženijih zanimanja su bravar, tesar, tapetar, zavarivač, stolar, zidar, obućar, krojač, prodavač i konobar.

Kao prenosi agencija Fena, Federalni zavod za zapošljavanje je objavio rezultate analize potreba tržišta rada u Federaciji BiH u 2018. Godini. Tokom marta i aprila anketirano je 1.245 poslodavaca, koji imaju najmanje pet zaposlenih, a objavljeni su rezultati na osnovu odgovora 915 poslodavaca. Oni su iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.924 nova radnika tokom tekuće godine.

Najveća je potreba za angažovanjem radnika sa srednjom stručnom spremom (SSS) IV stepena (SSS) i to 43 posto, te radnika srednje stručne spreme (SSS) III stepena (KV) – odnosno 33 posto. Postoji povećana potreba i za nekvalifikovanim radnicima (12 posto).

Poslodavci su iskazali i potrebu za dodatnim osposobljavanjem zaposlenika. Na prvom mjestu su uža strukovna i tehnička znanja (48,4 posto), slijede dodatne vještine (33,65 posto), te socijalne i poslovne vještine (14,42 posto).

Takođe mjesečni bilteni Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske nude obilje statističkih podataka o tržištu rada, broju zaposlenih, evidenciji nezaposlenih, i slično.  Brojke, koliko god „suvoparne“ bile, i te kako ukazuju na trendove kretanja na tržištu rada i potrebe poslodavaca. Prema posljednjem objavljenom Statističkom biltenu, u Republici Srpskoj je tokom februara posao pronašlo 3.046 lica sa biroa, a svaki treći novozaposleni je iz kategorije zanatlija, odnosno kvalifikovanih radnika.

Naime, od 3.046 lica koja su se uspjela zaposliti, 977 ili 32 posto su kvalifikovani radnici (KV), 13 su visokokvalifikovani radnici (VKV), a 1.034 su lica sa srednjom stručnom spremom (SSS).  Najveći broj posao je našao u prerađivačkoj industriji (735 zaposlenih), građevinarstvu (236), trgovini (419), ugostiteljstvu (203).

Kompletan februarski bilten Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske možete pročitati ovdje

Link: http://www.zzzrs.net/images/uploads/dokumenti/Statisticki_Bilten_-_februar_2018.pdf