Autolaker Mirza Hajvaz: Dovodim auto do savršenstva!

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Bavim se autolakerskim zanatom. Ustvari, više sam detaljista. Gdje god ima i najmanja fula na automobilu doradim je i zaštitim. Dovodim auto do savršenstva, do salonskog primjerka!

Ovako za Svijet zanata govori 32- godišnji Mirza Hajvaz, autolaker iz Sarajeva. Vlasnik radnje Garage'86 . Završio je srednju Mašinsku školu u Vogošći.

“Nekada sam radio u TASU kao varilac, ali sam povrijedio ruku, nisam više mogao na najbolji način da obavljam posao varioca, pa sam se opredjelio za današnje zanimanje. Marljivo sam učio zanat kod nekoliko majstora i dobro sam ga ispekao” – priča Mirza.

Podrška i planovi

Hajvaz iza sebe ima odličan radni staž.

“Radim već deset godina i od ovog posla živim. Uz lakiranje radim i druge stvari. Recimo, ako nažalost dođe do neke saobraćajne nesreće, ja preuzimam auto i sav posao. Ako treba odem i kupim novi dio i zamjenim ga. Ako je moguće da ga popravim, ja ga popravim, ustvari odvezem ga limaru, a on ga ispravi. Zatim ja nastupam. Kada pripremim, sve ofarbam, kada ofarbam onda ispoliram. Ako mušterija želi da se auto detaljno očisti, ja detaljno očistim. Praktično, auto bukvalno vratim u prvobitno stanje” – priča Mirza.

Sopstvenim sredstvima i zalaganjem opremio je radionicu.

“Dobio sam u jednom periodu i pomoć, sufinansiranje od Općine Centar, i sredio sam radionicu. Mada, ja sam još prije dvije godine skupio svoja sredstva da uredim radni prostor i da kupim komoru, ali sam imao peh, obili su mi kuću. Mada, ja sam ponovo na tom putu da kupim komoru. Treba mi oko 8.000 maraka. Ako bih to uspjeo kupiti, mogao bih zaposliti dva radnika”.

Da mi je naći nekog ko želi da radi

Posla za zanatlije, dakle, ima.

“Ja čak i sad mogu da zaposlim nekog radnika, ali ih je jako teško naći. Trebaju mi odgovorni i pošteni radnici, a to je jako teško naći. Ja sam cijeli život u zanatskom okruženju. Dosta mojih prijatelji, rodbine, komšija su automehaničari, limari, električari… tako da sam se ja kao mali stalno motao oko automobila. To je vjerovatno jedan od razloga zašto sam se opredjelio da upišem bravarski zanat, a zatim da se bavim i autolakerstvom. Ovdje posla ima. Samo da mi je naći još nekoga pristojnog ko želi da radi”.

Autor teksta i fotografija: Darko Udovičić (prenošenje sadržaja uz obavezno navođenje izvora i autora)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s