Frizer Ahmed Heco: Dobar majstor je uvijek tražen

Prijatan i sunčan dan u Zenici. U strogom centru grada, u uskom sokaku, mušterija za mušterijom ulaze u simpatični frizerski salon “Urban berber studio”. Ulazim i ja. Zatičem dva mlada momka koja elegantnim pokretima kruže oko svojih mušterija, šišaju ih, razgovaraju sa njima, zakazuju termine, i još srdačno odgovaraju na moja pitanja. Ahmed Heco već četiri godine vodi ovaj salon. Njegov kolega Salih Šipo ga u stopu prati posljednje tri godine.

Salon i mušterije

“Ja sam 1995. godište, završio sam Srednju stručnu školu ‘Mladost’, smjer frizer – vlasuljar, u Zenici 2013. godine i odmah sam počeo da radim. Više od pet godina se bavim profesionalnim radom, a 2014. sam odlučio da pokrenem svoj vlastiti posao i preuzmem ovaj salon koji već četiri godine uspješno radi. Ovo je muški salon za održavanje kose i brade” – počinje razgovor za Svijet zanata Ahmed Heco.

Korak ka zaposlenju i perspektivi

U porodici mu, kaže, niko nije bio zanatlija, niti frizer.

“Na ovaj korak sam se odlučio zbog svoje perspektive. Znamo u kakvoj državi živimo i kako je teško za zapošljavanje. Sve se manje i manje omladine odlučuje da upisuje zanatske škole, što je po meni greška. Svaki dobar zanatlija ima odmah obezbjeđen posao. Jeste da zavisi i od toga koliko se trudiš i koliko ulažeš u sebe, ali svaki dobar majstor je tražen bez obzira kojim se poslom bavi. Zanatski poslovi neće izumrijeti, ne mogu ih zamijeniti mašine. Pogotovo neće izumrijeti moj firzerski zanat. On definitivno ima perspektivu” – govori Ahmed.

 

Salon Urban

“Od ovoga posla može itekako lijepo da se živi. Moja zarada je bila taman prilagođena, onoliko koliko je momku od 18 godina i njegovim potrebama za život dovoljno, toliko sam i imao na početku. Kako sam napredovao i razvijao se, rasle su potrebe, ali mi je rasla i zarada. Omladini treba ambicije, i treba da budu svjesni da samo svojom pameću, vlastitim radom i trudom mogu nešto da postignu, da ne traže stalno opravdanje u nečem ili krivca u drugom. U poslu treba upornosti, usavršavanja, odricanja i napora, ali na kraju dobijamo željene rezultate koji se na kraju dobro isplate u ovom, ali I u drugim zanatskim zanimanjima” – kaže Ahmed Heco.

Znanje, ljubav i volja

Podršku ima od kolege Saliha, koji je također završio Srednju stručnu školu za frizera. Rade zajedno posljednje tri godine.

Salih Šipo

“Napredovali smo jedan uz drugog. Tražimo još jednu mladu osobu. Problem je što mladi kada počnu da rade imaju prevelika očekivanja. Ne sagledava realnu sliku svog znanja. Da bi se obezbjedila egzistencija, mora se ulagati u sebe i učiti. Ovaj se posao može jako dobro razvijati. Imamo konstantno edukacije, pratimo nove trendove. Ako pratiš i ako si dovoljno zainteresovan za svoj posao, ako ne stojiš na jednom mjestu, mogu da se postignu jako dobri rezultati. Najgora je stvar ako pomisliš da sve znaš. U BiH ima jako dobrih majstora frizera, koji su postigli odlične rezultate. Mi u Zenici imamo također takve majstore.

Medalja najbolji firzer

Ahmed ne propušta da istakne veliki značaj formalnog obrazovanja koje je stekao.

“ Završetkom škole zanatlija stiče dobru osnovu. Zadovoljan sam onim što sam naučio u mojoj Srednjoj stručnoj školi Mladost. Želim da se zahvalim i da naglasim da sam prezadovoljan školskom praksom i sa moje četiri majstorice. One su mi dali najviše znanja. Omogućile su mi da zavolim ovaj posao. Ostalo je rezultat moje velike želje da savladavam i usavršavam zanat” – zaključuje Ahmed.

Autor teksta i fotografija: Darko Udovičić

(dozvoljeno prenošenje sadržaja uz obavezno navođenje izvora i autora)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s