Deficit zanatlija koči ekonomiju

Na gradilištima, u stolarskim i tapetarskim pogonima, metalskoj industriji, industriji namještaja, tekstila i drugim srodnim djelatnostima, te ugostiteljstvu je veliki deficit radnika, prvenstveno zanatlija!

adult-architecture-building-313773

Kako piše Blic, u nekoliko gradiških preduzeće iz sektora prerade drveta, proizvodnje namještaja, metalne i tekstilne industrije ima mjesta za 500 radnika. Goran Marčeta, direktor “Prima ISG“ kazao je da u Zavodu za zapošljavanje nema radnika koji po kvalifikacionoj strukturi zadovoljavaju potrebe. Smatra da je manjak radnika postao ograničavajući faktor proizvodnje i plasmana namještaja.

pogon 1

Nedostatak kvalifikovanih radnika muči i Tapetariju “Matić”. Najpotrebniji su im tapetari, stolari, krojači i šivači. Pronalaženje stručnih zanatlija predstavlja izazov za ovu firmu, pa ih sami obučavaju.

Navodeći da je u Gradiški došlo do ekspanzije u građevinarstvu, te da je otvoreno 12 velikih gradilišta,Blic piše da građevinskim preduzećima nedostaju zidari, tesari, moleri, armirači, te rukovaoci građevinskim mašinama i vozači teretnih vozila.

“ Mnogi odlaze u inostranstvo jer su tamo bolje plaćeni, mada ni ovdje zarada nije loša. Dnevnice majstora su od 100 KM pa naviše, a pomoćnih radnika od 40 do 50 KM. Ni to ne rješava problem i zato u Lijevču zgrade zidaju Rumuni i Ukrajinci” – kazao je Radenko Peranović, građevinski preduzetnik iz Gradiške.

Potrebno je ići u smjeru prilagođavanja obrazovnog sistema sa potrebama privrede, naročito zanimanja u ključnim sektorima, među kojima prednjače metaloprerađivački, drvoprerađivački, tekstilni, sektor informacionih tehnologija, poručuje načelnik Gradiške Zoran Adžić.

zoran-adzic-nacelnik-gardiske-foto-milan-pilipovic-300x200