Precizni mehaničari u službi šivaćih mašina

radnja

Ljetno jutro na sarajevskoj Baščaršiji. Male prodavnice, čevabdžinice, buregdžinice već uveliko rade. Turisti se spuštaju od Vijećnice, Ulicom Bravadžiluk. Gledaju prodavnice suvenira, a neke omami miris ćevapa koji se širi nadugačko i naširoko. Rijetko koji turista u ovoj interesantnoj ulici primjećuje jednu malu zanatsku radnju Global, u kojoj se servisiraju šivaće mašine. Vrata radnje su otvorena…

1

Desetak raznih šivaćih mašina, rezervnih dijelova, šarafa, matica, alata već na prvi pogled vam daju do znanja da se nalazite na pravom mjestu, gdje možete popraviti svaku šivaću mašinu. Vlasnik razgovara telefonom sa mušterijom, a njegov kolega sa još jednom koja je došla direktno u radnju. Ulazim da porazgovaram sa vlasnikom Vahidom Hujdurom.

Vahid Hujdur
Vahid Hujdur

40 godina iskustva

„Ovo čime se mi bavimo – opravka šivaćih mašina, jeste precizna mehanika. Radimo mašine za obućarsku industriju, tekstilnu industriju, ali i one za kućnu upotrebu. Takođe prodajemo i opremamo fabrike sa novim mašinama. Zanat sam učio u Mašinskoj tehničkoj školi u Sarajevu. Ja sam već 40 godina u ovom poslu. U porodici se niko prije mene nije bavio ovim zanimanjem. Imam jednog zaposlenog, Salihagić Rizaha, koji je takođe precizni mehaničar kao i ja. Nemam vremena da nekog mladog podučavam. Meni je preko šezdeset godina, a i Rizahu. Sada je već kasno za to. Najvjerovatnije, kada odem u penziju, radnja više neće ni raditi“ – govori Vahid.

Salihagić Rizaha
Salihagić Rizaha

Kompletna usluga

Svoju zanatsku radnju – Servis za popravku i održavanje svih vrsta mašina za tekstil Vahid Hujdur je otvorio 1985. godine. Nije mu dugo trebalo da pokaže i dokaže majstorsko znanje. Za samo dvije godine od otvaranja radnja dobija status ovlaštenog servisera Singer šivaćih mašina za područje cijele BiH. Godinama je radnja širila posao, napredovala. Godine 1998. osniva se firma Global, čija je osnovna djelatnost prodaja novih industrijskih šivaćih i mašina za tekstilnu industriju iz proizvodnog programa holandske kompanije Global International. Global nastavlja svoj rast, pa 2004. godine potpisuje ekskluzivni ugovor za VSM grupacijom i postaje ekskluzivni zastupnik za područje BiH za šivaće mašine za domaćinstva iz proizvodnog programa kompanija Husqvarna i Pfaff. Poslije ovih koraka, Global  i  Vahidov servis zajednički  obezbjeđuju potpunu uslugu svakom kupcu, bilo da je riječ o prodaji novih ili korištenih šivaćih mašina i opreme za industriju ili domaćinstvo, ili pak o popravci i održavanju ili nabavci rezervnih dijelova, igala i slično

Zanat će doći na cijenu

Mušterija ima i kako kaže Vahidin, može se korektno živjeti.

„Evo vidite, ovdje u radnji ima i mehaničkih i elektronskih mašina. Velike mašine ne donose u radnju, mi idemo na lice mjesta. Sve mi to servisiramo. Ima i mašina koje su po 100 godina stare. Sin mi nije zanatlija. On je elektro inžinjer, ali smo opet nekako vezani, jer je on sad direktor ove firme Global koja se bavi prodajom novih mašina, a mi te mašine servisiramo. Zanatom se ljudi sve manje bave. Svi bježe od zanata, a nisu ni svijesni da će zanat doći na cijenu. Bez zanat nema izgradnje i nadogradnje“ – poručuje Vahid Hujdur.

Autor teksta Darko Udovičić

Foto: Darko Udovičić

(prenošenje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i autora)