Srednjoškolski centar Pale ponudio obrazovanje za modne krojače i galanteriste

Na Palama ima firma “Mraz” koja zapošljava više od 100 ljudi i izrazili su želju za ovim zanimanjima. Učenici bi praktičnu nastavu izvodili u njihovoj fabrici

Mraz
Mraz

U Srednjoškolski centar “Pale” u školskoj 2020/2021. godini predviđen je upis 192 učenika u osam odjeljenja, a u ponudi je i novi smjer modni krojač i modni galanterista, rekao je direktor ove obrazovne ustanove Nedeljko Gazivoda.

– Ponudili smo kombinovano odjeljenje u kojem će biti po 12 učenika. Na Palama ima firma “Mraz” koja zapošljava više od 100 ljudi, a koji su izrazili želju da Srednjoškolski centar upiše jedno takvo odjeljenje. Učenici bi praktičnu nastavu izvodili u njihovoj fabrici. Nadam se da ćemo upisati to odjeljenje – istakao je Gazivoda.

On je podsjetio da su uvođenje novog zanimanja dogovorili na sastanku koji su imali sa predstavnicima Privredne komore, Unije poslodavaca, Zanatske komore, Zavoda za zapošljavanje Srpske, lokalne zajednice i drugim društvenim partnerima sa kojima sarađuju.

Gazivoda kaže da su urađene prezentacije, te poslate osnovnim školama na području opštine Pale, da bi se učenici informisali o novim zanimanjima.

Prema njegovim riječima, osim novog zanimanja planirano je da u Gimnaziju opšti smjer u tri odjeljenja budu upisana 72 učenika, dva odjeljenja turistički tehničar po 24 učenika, jedno odjeljenje kulinarski tehničar, zatim u struci Geodezija i građevinarstvo planirano je jedno odjeljenje građevinski tehničar.

U vezi sa načinom i terminima upisa u školsku 2020/21. godinu iz škole navode da očekuju instrukcije nadležnog ministarstva i Pedagoškog zavoda Republike Srpske, te će u skladu sa tim javnost biti blagovremeno informisana.

Srna