Sa jednom diplomom tri zanata u rukama

Svršeni osnovici u Republici Srpskoj koji se u narednoj školskoj godini odluče da upišu smjer agroproizvođač učiće o cvjećarstvu, voćarstvu i povrtarstvu, dok će oni koji odaberu zanimanje bravar-zavarivač po završetku školovanja moći da rade oba posla, što nije bio slučaj prethodnih godina.

To, kao i još mnogi drugi noviteti obuhvaćeni su standardizacijom 54 od 106 zanimanja u 13 struka. Lista od 106 zanimanja usvojena je na osnovu Uredbe o standardima zanimanja, koju je donijela Vlada Republike Srpske s ciljem obrazovanja kadrova koji su potrebni tržištu rada.

Za standardizaciju zanimanja, u koju je, između ostalih, uključena i poslovna zajednica, zadužen je Republički pedagoški zavod.

Prema riječima direktora ovog zavoda Predraga Damjanovića, prije izrade standarda zanimanja urađena je revizija, tako da je došlo do spajanja više zanimanja u jedno.

– Pored smjerova agroproizvođač i bravar-zavarivač, koji ostaju zanimanja trećeg stepena, biće spojeni armirač i betonirac, kao i zubarski i stomatološki tehničar. Takođe, u novoj školskoj godini umjesto zanimanja obućar uvodi se modni obućar, kao i novi smjer tehničar modelar obuće – kazao je Damjanović.

Dodao je da nekih zanimanja više neće biti, a to su tehničar motornih vozila i vazduhoplovi tehničar.

– Standardizacija zanimanja je rađena sa poslovnom zajednicom, čija obaveza je bila da, prije svega, napravi profil zanimanja, kojim je, između ostalog, precizirano tačno radno mjesto – rekao je Damjanović.

Sljedeći korak je, istakao je Damjanović, inovacija nastavnog plana i programa za 54 zanimanja za koje su urađeni standardi kako bi bili u primjeni od naredne školske godine.

Plan je, dodaje Damjanović, da standardizacija i preostala 52 zanimanja bude urađena ove godine. Predsjednik Unije udruženja privrednika RS Saša Trivić rekao je da je napravljena analiza zanimanja, od promjena u tehnici i tehnologiji do vještina koje đaci treba da stiču.

– Kad završimo standardizaciju svih zanimanja, onda ćemo stvoriti uslove za ozbiljnu reformu srednjoškolskog obrazovanja, kako bi bilo zaustavljeno ili bar smanjeno školovanje profila koji nisu potrebni tržištu rada – kazao je Trivić.

Dodao je da su najviše potrebni profili u proizvodnji, na primjer u metalskom sektoru, poljoprivredi i drugim oblastima, sve zavisno od regije. S druge strane, Trivić kaže da su do sada neke škole u Srpskoj obrazovale profile učenika koji nisu potrebni tržištu rada, kao što su kovači, hemijski tehničari, rudari, jer više ne postoje fabrike poput “Incela” i “Unisa”.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području banjalučke regije Ljuban Bajić kaže da je, kao je u pitanju obrazovanje, najvažnije ići u korak sa vremenom.

– Obrazovanje je stalni proces reformi. Škole su tu da se prilagode promjenama i izvedu kadar potreban tržištu rada – kazao je Bajić.

Plan upisa

Sve srednje škole na području Srpske još krajem prošle godine dostavile su Ministarstvu prosvjete i kulture svoje prijedloge upisa u srednje škole u narednoj školskoj godini. Prijedlozi škola se razlikuju od mjesta do mjesta, pa je tako Srednjoškolski centar “Golub Kureš” u Bileći, na zahtjev poslodavaca, od ministarstva zatražio uvođenje novih zanimanja kao što je CNC i agroturistički tehničar.

Izvor: Glas Srpske