Za pet novih programa pomoći privredi u Kantonu Sarajevo izdvojeno 1,3 miliona KM

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić objavio je javni poziv za realizaciju pet novih programa poticaja razvoju male privrede u ovoj godini.

Kako je kazao, poziv će danas biti objavljen na stranici ministarstva, u ponedjeljak u dnevnim novinama, a nakon što u četvrtak bude objavljen i u Službenim novinama, počet će i prijave na ovaj poziv. Rok za apliciranje je 30 dana.

“Ovaj javni poziv sačinjen je od pet programa i njegova ukupna vrijednost je milion i 310 hiljada KM. Opredjeljenje ove vlade je da poveća budžet kada je riječ o poticanju malih i srednjih preduzeća na području KS i on, u godini kada je umanjen ukupan budžet Kantona Sarajevo, iznosi 8 miliona i 490 hiljada KM”, pojasnio je Delić.

Cilj ovih programa je, kaže, unapređenje izvora finansiranja svih privrednih subjekata na području KS, stabilizacija poslovnog okruženja, podrška likvidnosti, unapređenje poslovanja i osiguravanje novih ulaganja, odnosno novih investicija.

“Jedan od pet programa koji će danas biti objavljeni odnosi se na subvencioniranje ili refundiranje kamata po preuzetim kreditima kod komercijalnih banaka. Ovaj program omogućava subjektima male privrede subvencioniranje troškova kamata po preuzetim kreditima iz 2019. i 2020. godine kod komercijalnih banaka i po osnovu nabavke trajnih sredstava, obrtnih sredstava, opreme ili finansiranja investicija i rasta i razvoja samih subjekata male privrede u iznosu od 250.000 KM. Drugi program je refundiranje troškova tehnološke modernizacije i uvođenje ili obnavljanje standarda kvaliteta, određenih certifikata ili digitalizacije poslovanja. Program je obuhvatio sva mala i srednja preduzeća koja imaju određene troškove za tehnološku modernizaciju. To se prije svega odnosi za kupovinu određenih novih alata, novih mašina, uvođenje novih standarda kvaliteta i to u prethodnih pet godina. Vrijednost ovog paketa je 400.000 KM”, istakao je Delić.

Pored ovog programa, koji se odnosi na 2019. i 2020. godinu, osigurana su i sredstva za sve privredne subjekte koji žele i u ovoj godini ulagati u iste ove stvari. Iznos koji se odnosi na ova ulaganja je 150.000 KM, a maksimalan iznos grant sredstava je 15.000 KM, za razliku od prethodnog programa koji je nešto veći u odnosu na prethodni program i iznosi 20.000 KM.

“Četvrti program je poticaj startup subjektima male privrede. Pravo na subvencioniranje troškova nastalih u fazi pokretanja i održavanja privredne aktivnosti ostvaruju svi startup subjekti male privrede sa sjedištem na području Kantona Sarajevo, a koji su osnovani u skladu sa zakonom od 1. januara 2018. do 31. decembra 2020. godine. Poslovnim subjektima kojima se odobre poticajna sredstva iz ovog programa omogućava se ekonomska održivost i stabilnost poslovanja, prevazilaženje negativnih učinaka ekonomske krize, pokretanje nove ili održavanje postojeće djelatnosti, održavanje postojećih radnih mjesta ili zapošljavanje te osiguravanje tekućeg poslovanja. Ukupan iznos za ovaj program je 260.000 KM”, dodao je Delić.

Posljednji program je program poticaja razvoju ženskog poduzetništva. Cilj ovog programa je promocija, unapređenje i razvoj ženskog preduzetništva na području KS. Jedan od osnovnih uslova je da je privredni subjekat u vlasništvu žene i to više od 50 posto, minimalno 51 posto i da su te žene državljanke BiH.

“Ovaj program omogućava poslovnim subjektima plaćanje sljedećih troškova: nabavku mašina, postrojenja, alata, opreme, unutrašnje uređenje poslovnog prostora u cilju približavanja novim poslovima, ulaganje u povećanje postojećih proizvodnih kapaciteta, troškove zakupa prostora i tako dalje. Ukupan iznos je 250.000 KM kada je riječ o ovom javnom pozivu”, zaključio je Delić.