Obrtnička komora KS: Ministar Delić u posjeti Kazandžiluku

U organizaciji Obrtničke komore Kantona Sarajevo, ministar privrede Adnan Delić posjetio je udruženje “Kazandžije” i upoznao se sa izazovima koji svakodnevno tište zanatlije.

“Iako je mnogo izazova i teškoća s kojima se susreću, to su pozitvni ljudi koji kažu i da lijepa riječ i dobra volja znače mnogo. Oni svoj zanat rade s ljubavlju i prenose ga s generacije na generaciju, poneki dugu skoro 200 godina. Svaki od tih radova su, osim materijalno i duhovno bogatstvo i pozivam sve nivoe vlasti da se uključe kako bismo ovu ulicu sačuvali od nestajanja. Ova ulica je pod zaštitom UNESCO-a i to je razlog više da se borimo za njeno očuvanje” – kazao je ministar Delić.

“Obišao sam svaku radnju ponasob i upoznao mnoge zanatlije, a jedan od njih je za hatar svog oca ostavio posao u policiji i počeo se baviti porodičnim zanatom, a i svoju djecu obučava, te će i njegova dvadesetogodišnja kćerka uskoro početi samostalno raditi u svojoj zanatskoj radnji” – navodi Delić.

Ministarstvo privrede u novoj Vladi KS raspisalo je javni poziv za očuvanje i razvoj tradicionalnih starih zanata koji primarno egzistiraju i posluju na području Baščaršije koja je od posebnog, privrednog i kulutrno – historijskog značaja za Kanton, ali i Federaciju BiH.

“Nadam da će se ovaj javni poziv uskoro ponoviti obzirom da su zanati jedna od najugroženijih djelatnosti koje je posebno pogodila pandemija koronavirusa. Stari zanati to zaslužuju obzirom da su oni naše kulturno – historijsko nasljeđe i mi moramo iznači način da ih sačuvamo od nestajanja, da zainteresujemo mlade da izuče neki od zanata, kako bi oni nastavili kontinuitet stoljetnog postojanja u ovom dijelu grada, koji je svojevrstan muzej jedne epohe naše zemlje.Tokom posjete, posjetio sam i muzej koji se nalazi u sklopu jedne radnje u Kazandžiluku, a u kojem se nalaze originalni alati i korito kazandžije, te narodna nošnja i druge tradicionalne vrijednosti iz vremena Osmanskog doba” – kazao je Delić

Foto: FB Adnan Delić