Privrednici pozvani da učestvuju u pripremi Programa za razvoj male privrede u Kantonu Sarajevo

Iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo uputili su poziv privrednicima da učestvuju u pripremi Programa za razvoj male privrede u ovoj godini.

Kako su saopćili iz kantonalnog Ministarstva privrede, riječ je o programu kojim je obuhvaćeno 11 pojedinačnih programa koji se odnose na razvoj malih, mikro i srednjih preduzeća.

“Opredijeljeni smo da radimo na unapređenju poslovnog ambijenta na području Kantona Sarajevo i koristimo svaku priliku da potrebe privrede sagledamo upravo iz ugla privrednika i u tu svrhu, sada već drugi put, organiziramo susrete s privrednicima kako bismo napravili svojevrsno istraživanje koje će programe i poticaje, koje pripremamo umnogome, približiti stvarnim potrebama našeg tržišta”, istakao je resorni ministar Adnan Delić.

Napomenuo je da se Program razvoja male privrede odnosi na subjekte male privrede definisane u skladu s članom 3. Zakona o poticaju razvoja male privrede i da je to ciljna grupa koja treba uzeti aktivno učešće u pripremi ovogodišnjeg Programa.

“Mi smo prošlog mjeseca imali susrete s privrednicima sa ciljem istraživanja potreba poticaja u strateškim granama privrede i tom prilikom već smo načeli ovu temu, već smo razgovarali o potrebi dodavanja programa za edukaciju i zapošljavanje u oblasti metalne i drvne industrije, po uzoru na programe koje već imamo za zanate – obrte, kao i IT i BPO industrije”, kazao je Delić istakavši da su ovi programi u prošloj godini naišli na veliko interesovanje, posebno u oblasti IT industrije.

Kako bi došli do konkretnih prijedloga, koji mogu biti korisni prilikom kreiranja ovog programa, u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo kreirali su Google upitnik za privredne subjekte male privrede na osnovu kojeg će ustanoviti daljnje korake ka pripremi pojedinačnih programa.

Svi koji žele uzeti aktivno učešće u pripremi pojedinačnih programa za ovu godinu trebaju popuniti upitnik, dostupan na ovom linku.

Susret s privrednicima planiran je za petak, 22. aprila 2022. godine, od 14 sati u Skupštinskoj sali (Općina Centar), saopćili su iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Foto: Darko Udovičić