Kenan Silajdžić: Za dobre stolare još uvijek ima budućnosti

„Poslije završene srednje škole upisao sam Fakultet političkih nauka u Sarajevu, a nakon toga Ekonomski fakultet. Nisam se pronašao u tim zanimanjima. Na sreću, dedo mi je bio stolar i trenutno radim u njegovoj radioni“. Ovako je Kenan Silajdžić, mladi stolar iz Sarajeva, govorio za Svijet zanata prije tri godine.  

.„Život kakav većina mladih danas praktikuje – kafići, teme koje ne daju nikakvu produktivnost u životu, politika – za to nemam vremena. Posao, rad, kreativnost su osnova života. Želim da razbijem neke predrasude o majstorima i zanatlijama. Ljudi misle da je stolar uvijek neki stari čiko sa olovkom iza uha i radnim odjelom. Ja želim da ovaj zanat malo unaprijedim i da ga smjestim u vrijeme u kojem živimo“ govorio je Kenan. Danas, tri godine kasnije, ne samo da je opstao u stolarstvu nego i uspio!

„Trenutno moj prijatelj i ja razvijamo jedan asortiman drvenih igračaka i trebali bi to objelodaniti kroz nekih 15-ak dana. Dosta energije sam preusmjerio u taj projekat. Naravno, još uvijek izrađujem i namještaj i ostale narudžbe vezano za stolarske usluge“ – kaže Kenan.

Za budućnost nije zabrinut.

„Što se tiče opstanka stolarskog zanata – mislim da nije upitno da li će opstati jer 90% narudžbi vrše pripadnici bogatog staleža.Upitno je da li će opstati oni koji su se bazirali na srednju klasu jer kako vidimo – bogati postaju bogatiji a siromašni siromašniji, nažalost. Tako da smo u vremenu gdje se nažalost moramo okrenuti tržistu koje ima kupovnu moć i raditi na vrhunskom kvalitetu proizvoda kako bi zadobili njihovu pažnju“ – kaže Kenan.

Podršku i pomoć države do sada nije tražio.

„Za posticaj nisam nikada aplicirao. Sada planiram sa prijteljem tražiti neki podsticaj za pokretanje biznisa u vezi ovih igračaka koje sam spomenuo. U suštini, mišljenja sam da bi podsticaj trebali tražiti neki ugroženi zanati a ne neki kojima dobro ide. Ako si stolar i zavisiš od podsticaja, mislim da nešto ne radiš kako treba“ – smatra Silajdžić.

https://www.facebook.com/stolarsa

Autor teksta: Darko Udovičić Svijet zanata