Vesna, tata-mata od zanata

Ako imate sposobnog menadžera, originalnog dizajnera i vrijedne radnice, izrada rukotvorina može da bude odličan posao i solidan izvor prihoda. U to nas je uvjerila gospođa Vesna Bekto, direktorica i osnivač „WOOL FABRIQUE-a“, koja uz pomoć svoje sestre dizajnerice Maje Bekto pokrenula proizvodnju i prodaju prekrasnih rukotvorina.

Kada i zbog čega ste odlučili da pokrenete vašu proizvodnju i osnujete firmu ? Da li ste imali neku posebnu motivaciju da vodite poslove ovakvih proizvoda ?

Ljubav prema ručnim radovima kao i spoznaja o neograničenim mogućnostima  kreacija u tom domenu su dovele do ideje prije 10 godina o formiranju WOOL FABRIQUE-a. Bilo je potrebno otprilike 3-4 godine prije nego što smo napravili prvu kolekciju za izvoz, stalno usavršavanje, istraživanje kao i istrajanost su bili presudni dok nismo dobili zadovoljavajući proizvod._1090187

U kojim gradovima i državama se mogu naći vaši proizvodi ? Znamo za vaš butik u BBI Centru u Sarajevu.

Već na samom početku smo zaključili da su rukotvorine bolje prihvaćene u određenim zemljama /tržištima/ pa smo se i orijentisali prema njima, tako da se proizvodi Wool Fabrique mogu kupiti u Japanu,SAD, Švicarskoj,Grčkoj,Italji, Francuskoj,Engleskoj, Austriji i Njemačkoj.

Da li ova vrsta proizvodnje ima bilo kakve poticaje kantonalnih ili bilo kojih drugih institucija ?

Što se tiče podrške u bilo kojem smislu, imali smo malu saradnju sa UNDP (Razvojni program Ujedinjenih nacija) koja nam je pomogla prije par godina u realizaciji kataloga proizvoda.To je jedina podrška koju smo imali.

Da li su osobe koje rade za vas sa nekim stručnim zanatskim znanjem za ovaj posao ili su žene iz domaće radinosti?

Osobe koje rade za nas imaju ogromne talente u smislu realizacije proizvoda,tkanja, pletenja,itd. To je nešto čime one potpuno vladaju a ujedno su znatiželjne i otvorene za istraživanje drugih mogućnosti i stvaranja novih, sve originalnijih proizvoda.

                                                                         

 

Koliko je važan dizajn za ovakvu vrstu proizvoda ? Koliko sam primjetio, za vaše proizvode ne koristite samo tradicionalne motive ? Koliko su vazni novi trendovi ?

Koliko je važna tehnička realizacija proizvoda, možemo reći da je dizajn još više važan kako bi se napravio proizvod u trendu, dopadljiv i moderan. Zbog toga budno pratimo sve što se dešava u modi, dekoraciji, dizajnu, itd

Zanatska proizvodnja ovakve i slične vrste u Bosni i Hercegovini je nažalost slabo vidljiva . Očigledno nije važno samo biti dobar zanatlija, ako iza toga nema sposobnog menadžera i šire društvene podrške ?

Zanatstvo je vrlo prisutno u BiH, ali kao hobi ili za izložbe, zbog toga je potrebno imati menadžerske sposobnosti kako bi se prebacili na slijedeću stepenicu, a to je organizovanje proizvodnje i predstavljanje zanatskog proizvoda tržištu.Suočavanje sa tržištem može biti bolno i tada shvatimo naše propuste, ali isto tako i uspješno,  pa onda sa zadovoljstvom istražujemo sve  kreativne mogućnosti koje nam pruža zanatstvo.

Kakva društvena podrška bi mogla da podstakne razvoj ovakvih zanata i njihovu tržišnu valorizaciju ?

Često se u svemu ovome osjećamo sami, bez podrške, moramo se prilagođavati postojećim pravilima koja uopšte nisu adaptirana za ovakve male zanatske proizvodnje.

Idealno bi bilo kada bi se pravila pravila prema nama koji ovo radimo, a ne da se mi snalazimo i adaptiramo na pravila koja postoje za veliku industriju ili slično.Ono što bi bilo prioritetno je da osobe koje se bave zanatstvom mogu imati poseban status , naravno ako društvo želi da ovakve aktivnosti ne izumru i potpuno nestanu, kao što je slučaj u drugim zemljama.

Autor Darko Udovičić

Foto: Darko Udovičić

(dozvoljeno prenošenje sadržaja uz obavezno navođenje izvora i autora)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s