Cipele porodice Balić

Miris kože, ljepila, lagano brujanje mašine, sitni ekseri, guma i plastika su skoro 50 godina dio svakodnevnice porodice Balić.
O obućarskom zanatu razgovarali smo sa Osmanom Balićem, vlasnikom obućarkse radnje u ulici Koševo 26.

Kada ste otvorili prvu radnju za izradu i popravku cipela ? Da li ste imali neku posebnu motivaciju ?

Prvu radnju je otvorio otac, davne 1970. godine. Tada je eks jugoslovensko tržiste vapilo za kvalitetnom kožnom obućom, a porodično smo još i u ta vremena bili više naklonjeni samostalnom biznisu. Izrada obuće se tada pokazala kao pravi potez.

Koliko vremena vam je trebalo da savladate obućarski zanat ?

Uz oca, još kao mali sam ušao u svijet ovog prekrasnog zanata i sve što sam naučio – naučio sam od oca, a kasnije je uslijedilo i školovanje za ovaj zanat.Naravno, puno,puno prakse,usavršavanja, kako vani tako i na ovim prostorima,obilaska svih važnijih sajmova itd.

Pravite vrhunske cipele. Koliko vam vremena treba da napravite par kožnih cipela ili čizmi?  Ko su klijenti ? Da li bolje ide prodaja ili popravka ?

Klijentela je raznolika, od nasih sugrađana do stranih diplomata, odnosno svi koji volcijene ručno rađene cipele po mjeri. Za izradu jednog para potrebno je od 5 do 15 dana rada, u zavisnosti od modela, dorade kalupa, odabira materijal, lica postave i ostalih dijelova koji se ugrađuju u cipelu, jer se  ručno radi po mjeri, tako da je ustvari svaki par cipela poseban. Trenutno su negdje na istom omjeru i popravak i izrada novih cipela. Mi pravimo šivanu (flexibl) obuću gdje se zajedno šiju lice, đon i postava, a mušku obuću izrađujemo i do broja 58.

Da li ova vrsta proizvodnje ima bilo kakve poticaje kantonalnih ili bilo kojih drugih institucija ?

Ova vrsta zanatskih usluga ima izvjesni poticaj kantonalnih i federalnih institucija, što narvno nije ni približno dovoljno za neka ozbiljnija ulaganja u proces proizvodnje i usavršavanje.

Facebook Obućar Balić     https://www.facebook.com/obucar.sarajevo/

Autor Darko Udovičić

(dozvoljeno prenošenje sadržaja uz obavezno navođenje izvora i autora)

One Comment

Komentari su isključeni.