Osman Balić: Obućarski zanat će preživjeti uprkos svemu

Mnoge znatalije su u većini slučajeva jako teško preprodile dvije pandemijske godine. Raznim snalaženjima, vjernošću mušterija i klijenata, poneki i nekim podsticajima su uspjeli preživjeti. Jedan od njih je Osman Balić, obućar u ulici Koševo 28 u Sarajevu.

“Pandemija korona virusa je vrlo loše uticala na sve zanatlije, pa tako i na obućarski posao. Jedno vrijeme se zbog pandemije nije ni radilo.Treba vremena da se obim posla vrati u neke ranije okvire, s obzirom i na sve manju kupovnu moć, uz istovremeno poskupljenje svih materijala i sirovina koje koristimo u ovom našem obućarskom zanata. Trudimo se naći neki balans između svega toga i održati ovaj zanat, nudeći mušterijama isti kvalitet i cijene kao i prije svih ovih problema koje sad imamo pri nabavci materijala” – kaže Osman.

Uprkos poteškoćama i nezavidnoj socio-ekonomskoj situaciji u zemlji obućarski zanat može preživjeti. Ako već nema novca za kupovinu nove kvalitetne obuće, mora ga biti za obućarske popravke.

“Mislim da će uprkos svemu obućarski posao preživjeti sve ovo, a pravi problem je što je školavanih dobrih zanatlija svih profila svakim danom sve manje, a potreba za njima je ako ne i veća nego ranije i biće sve veća,što nažalost naša država ne zna da cijeni niti da prepozna da su to zanimanja koja su nam vrlo potrebna i mislim da je jedino rješenje uvoz radne snage”- kaže Osman.

Miris kože, ljepila, lagano brujanje mašine, sitni ekseri, guma i plastika su skoro 50 godina dio svakodnevnice porodice Balić. Osmanom je vlasnikom obućarkse radnje u sarajevskoj ulici Koševo 28.

“Prvu radnju je otvorio otac, davne 1970. godine. Tada je eks jugoslovensko tržiste vapilo za kvalitetnom kožnom obućom, a porodično smo još i u ta vremena bili više naklonjeni samostalnom biznisu. Izrada obuće se tada pokazala kao pravi potez. Uz oca, još kao mali sam ušao u svijet ovog prekrasnog zanata i sve što sam naučio – naučio sam od oca, a kasnije je uslijedilo i školovanje za ovaj zanat.Naravno, puno,puno prakse,usavršavanja, kako vani tako i na ovim prostorima,obilaska svih važnijih sajmova itd” – podjelio je još ranije svoja iskustva sa Svijetom zanata Osman, o čemu možete pročitati ovdje.

https://www.facebook.com/cipeleBalic

Autor teksta: Darko Udovičić