Šeširi i kape Hlpka

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Porodica Hlpka od, sad već daleke 1935. godine, u svojoj zanatskoj radnji u Sarajevu kroji, modelira i prodaje kape i šešire vrhunskog, bezvremenskog dizajna i kvaliteta. Vlasnik ove zanatske radnje Janko Hlpka i dan danas održava tradiciju porodičnog zanata. Radnja se nalazi u centru Sarajeva, u Ulici Maršala Tita 21 ( pasaž). Svaki šešir i kapa su ručni rad, napravljen od vrhunskih prirodnih materijala – zečje dlake i vune

“Nekada  se moglo lijepo živjeti od ovog zanata i posla. Sarajlije su voljele nositi šešire. Srednji stalež, ministri, ambasadori…Ljudi su imali odnos prema šeširu kao detalju koji čuva i krasi glavu. Jednostavno, nošenje šešira bio je dio kulture. Danas, nažalost, prodaja ne ide kao nekada”,  kaže gospodin Hlpka.

sesiri i kape 8

Novo, sadašnje vrijeme donijelo je promjenjene društvene okolnosti i novi stil života, hiperproizvodnju svega i svačega, pa i modnih detalja čiji su kvalitet i upotrebna vrijednost kratkog daha.

“Današnja klijentela su uglavnom stranci, ali i poznate ličnosti koje znaju cijeniti izvanredan kvalitet i trud po kojem su poznati naši proizvodi”, ocjenjuje Hlpka.

Kupci Hlpka šešira i kapa danas su, između ostalih, glumac Rade Šerbedžija, pjevačica Severina, pjevači Deen Backović, Rizo Ruža, a tradicionalno poklanjaju šešir i kardinalu Vinku Puljiću.

Ukoliko želite imati šešir ili kapu izuzetnog kvaliteta, klasičnog ili modernog dizajna, za svaki dan ili posebnu priliku, radnja Hlpka ima šta da ponudi.

Autor teksta i fotografija: Darko Udovičić (prenošenje sadržaja dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i autora)

sesiri i kape 7