Vunom prede svoje snove

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Prijedorčanka Milanka Pilipović Radulović je vunovlačarsku zanatsku radnju “Minaka” naslijedila od oca. Otac joj je, kaže, svojevremeno radio u rudniku, a radionicu je  kupio 1987. godine, sa idejom da “radi nešto što ne radi niko”. I Milanka danas radi što ne radi niko, ili u najmanju ruku – skoro niko.

Prodavnica

“Vunovlačarski zanat je, generalno rečeno, prerada ovčje sirove vune, a praktično to znači pranje, česljanje, predenje, farbanje, končanje vune. Radimo sve do finalnog proizvoda od kojeg možete da pravite tepihe, priglavke, džempere, čarape, šalove, sve vunene stvari. Naši klijenti su pojedinci. Nismo našli nikoga ko bi radio na veliko. U Sarajevu nema više fabrike ćilima, a uniforme za vojsku  odavno se ne prave od vune. Imamo 11 radnika kojima plaćamo redovno platu i doprinose” – priča Milanka za Svijet zanata.

Po obrazovanju je diplomirani ekonomista. O vunovlačarstvu i zanatstvu nije ništa znala, ali je uspjela.

“Ja sam 1980. godište, diplomirani ekonomista. Posao sam naslijedila od oca, a I nisam imala ni vremena ni želje da se nečim drugim bavim. Otac je zadovoljan što sam preuzela posao. Evo vidite, mušterije su mi upravo maloprije donijele opranu vunu.Vuna 1 Neki donose I prljavu. Neki žele sve gotovo – sređeno, očešljano, opredeno predivo. Kupci su iz cijele Bosne i Hercegovine. Imamo ljudi kojima vozimo predivo u Sarajevo ili u Sanski Most, šaljemo klijentima u Doboj, Drvar… Sve radimo od čiste prirodne vune, od ovce pramenke i merine. To je vuna koja se može naći na ovim našim prostorima.”

 

Milanka je jedna od rijetkih koja se bavi vunovlačarskim zanatom.

“Ima još jedan čovjek koji ima isti pogon kao mi, ali mušterije i dalje dolaze kod nas. On nije baš to sve uhodao i naštimao.

pogon 1Te mašine je jako teško naštimati. Kada je tata kupio opremu u Sloveniji, nama  je došao čovjek iz Zrenjanina, čika Milojko, koji je cijeli život radio u zrenjaninskoj fabrici ćilima.  On nas je podučio poslu i naštimao nam mašine. Trebalo je za to skoro godinu dana, da izučimo zanat i posao, pa onda znanje prenesemo i našim radnicima. Ali evo, isplatio se sav trud” – zaključuje  Milanka Pilipović Radulović.

Autor fotografije, teksta i videa Darko Udovičić/Svijet zanata

(dozvoljeno prenošenje sadržaja uz obavezno navođenje izvora , autora teksta i fotografija)