Automehaničar Haris Halač: Šta bi bilo da smo svi pravnici ili doktori?

Ovaj put Svijet zanata donosi priču iz salona automobila i njegovog tehničkog servisa. Da, zanatska zanimanja su prisutna i u velikim kompanijama. Auto kuća Porsche Sarajevo-Škoda ima u svojoj radnoj ekipi mlade zanatlije, automehaničare. Jedan od njih, Haris Halač, objašnjava nam šta je za njega automehaničarski zanat, zašto ga voli i kakav je osjećaj raditi u jednom velikom servisu.

P1110912

“Imam 30 godina, a zaposlenik sam autosalona Porsche Sarajevo već 15 godina. Radim kao automehaničar. Upisao sam Mješovitu srednju saobračajnu školu u Velešićima, smjer autolimar. Međutim, moja velika želja je bila da postanem automehaničar, to mi je bio cilj u životu. Čim djete počne da odvrće točkove od autića ili kamiončića ima velike šanse da će se jednom baviti ovim mojim poslom” – kroz osmjeh će Haris.

Najvažnije je imati želju

“Prvu godinu sam završio sa odličnim uspjehom, i jedini sam u generaciji prebačen da budem automehaničar. Ovdje sam počeo raditi praksu još kao učenik. Pored mog školskog znanja koje sam imao, mnogo su me naučili tadašnji majstori zanata. Zahvaljujući njima postao sam ovo što danas jesam – glavni majstor mehaničar”.

Da zanimanje automehaničara može biti inspirativno i inovativno pokazuje i podatak da se Haris konstantno edukuje i stiče nova znanja.

“Još više sam se usavršio zahvaljujući edukaciji,treninzima, pohađanjem kurseva koje mi imamo kao kompanija. Posao se mora voliti. Ja se i dan danas trudim da se i dalje usavršavam i učim kako bih bio još bolji i da svoje znanje prenosim na kolege, a i ono što oni znaju da prenesu meni. Mi ovdje komuniciramo, rješavamno problem, popravljamo automobile u skladu sa propisima.

Mehmed Tutundžić, Mirza Bašić, Haris Halač i Edis Hodžić
Mehmed Tutundžić, Mirza Bašić, Haris Halač i Edis Hodžić

Mi smo tim i oslanjamo se jedni na druge. Vjerujte mi da je najbitnije imati želju. Bio sam disciplinovan i dobar učenik. Nisam imao ni jedan izostanak sa časova. Ova kompanija mi je pružila sve. Dala mi je mogućnost da budem potkovan profesionalno i stručno, a ostalo je na vama. Škoda je velika kompanija i konstantno šalje na obuku i školovanje. Za svaki model automobila koji vidite na cesti mi smo se posebno školovali.

Splet vještina i znanja

Sadašnji automehaničari moraju da posjeduju i druge vještine i znanja.

“Moramo znati najmanje 50 posto elektrike. Jedan posao za drugi su vezani. Recimo, imate određene senzore koji prate motor. Ja moram poznavati u tom slučaju elektriku. A da bih recimo poništio servisnu inspekciju moram da znam nešto i o elektrici, ali i o informatici.

P1110901

Mi svi koristimo savremene kompjutere za originalne dijagnostike. Automehaničari su sada skoro univerzalni ljudi. Mi naravno u servisu imamo autoelektričara i autolimara, ali on radi složenije poslove vezane za njihovu struku. Oni takođe idu na školovanja i treninge”.

Haris je ponosan na svoje zanimanje.

“Sretan sam i zadovoljan, i što je najbitnije, nije me stid mog zanata! Šta bi bilo da smo svi doktori ili pravnici? Ovog svijeta ne bi bilo. Upravo zato su izmišljeni i drugi poslovi, a naravno i zanati” – zaključuje Haris Halač.

Autor: Darko Udovičić – foto Darko Udovičić

(dozvoljeno prenošenje sadržaja uz obavezno navođenje izvora , autora teksta i fotografija)