Kantar Homemade: Dalmatinska maslina, smokva, limun…na sarajevski način

Posjetio sam Craft Block u prelijepoj botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Posjetioci zanatskog okupljanja se mješaju sa roditeljima koji su doveli djecu da se poigraju i vide poučne i lijepe stvari na ovom interesantnom događaju. Osim istorijskih znamenitosti i predivne flore, dosta njih posjećuje  štandove sa izloženim različitim proizvodima.  Na jednom od njih zatičem puno marmelade i maslinovog ulja, čija proizvodnja nije zanatska djelatnost u punom smislu te riječi, ali ipak se odlučujem za razgovor sa bračnim parom Kantar, Alečkom i Majom.

Alečko i Maja Kantar
Alečko i Maja Kantar

„Sa supruga Majom se bavim proizvodnjom marmelada, maslinovog ulja i sirupa po tradicionalnim recepturama. Bez ikakvih aditiva i konzervansa. Jedini dodatak je šećer. Ovaj mali obrt, koji smo nazvali Kantar Homemade,  osnovali smo prije tri godine. Po struci sam kuhar. Radio sam po brodovima, radio sam i u IT sektoru. Kuharstvo je nekada bilo podcjenjen posao, pa sam se zato počeo baviti ovim što sad radim“ – objašnjava Alečko kako se obreo u svijetu marmelade.

PANA3579

Tradicionalni obrt

„Ovo je tradicionalni obrt. Ako se recimo pravi marmelada od smokava u nju se stavlja samo naša smokva i minimalna količina šećera. Kada otvorite i stavite u frižider taj proizvod može ta traje samo dva- tri dana jer, kako mi kažemo – poslije može da vrisne, jer u njemu nema nikakvih konzervansa. Ako uzmete marmeladu od smokve ili jagode ješćete moju smokvu i moju jagodu. Moje maslinovo ulje je od mojih maslina“ – kaže Alečko.

PANA3588

Kantari na Sumartinu na Braču imaju svoj maslinik, svoje bademe, smokve, limun,  višnje….

„Jednom kada sam pauzirao malo više vremena između poslova, otišao sa svojim sinom Makom koji sada ima 6 i po godina, da provedem jedno ljeto na Brač. I sjedeći tako na Braču razmišljao sam koliko tog voća propadne. Koliko bi ja sa tim voće mogao da zaradim ako ga prodam. Koliko bih mogao da zaradim ako ga preradim. To je voće koje ničim nije tretirano. Evo sada poslije tri godine možemo da živimo od ovoga“.

Jedinstvene marmelade

Kvalitet Alečkovih i Majinih marmelada, sirupa i ulja je nesumnjiv. Mnogo ulažu i u druge aspekte.

„Ima odsta ulaganja. Stalno tražimo nešto novo. Jako je važan dizajn i izgled, jer u početku on privuče kupca, a zatim naravno i kvalitet. Stalno tragamo za nekim novim teglicama, etiketama, flašama. Jako ulažemo u naše maslinovo ulje i u marmelade od agruma, od citrusnih biljaka kao što su limun, mandarina, narandža, što su kod nas potpuno zaboravljeni proizvodi. Mi recimo vjerovatno jedini u državi pravimo marmeladu od kivija. Ne mogu da izvozim, pa zato prodajemo samo u Bosni i Hercegovini. Izlažemo naše proizvode u restoranz ‘Četiri sobe gospođe Safije’, prodajemo nešto i u Merkatoru, u francuskoj pekari Maison Coco, te u nedavno otvorenoj radnji Balkantina, u kojoj možete naći gastro turističku ponudu“ – kaže Alečko Kantar za Svijet zanata.

Autor teksta Darko Udovičić

Foto: Darko Udovičić

(prenošenje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i autora)