Stolarske vještine arhitekte Emira Salkića: Biciklo iz dječije mašte

Napravio sam prvi TOCHAK da bih riješio „problem“ svom sinu. Onda sam napravio još jedan za bratovom sinu, pa još jedan..i tako je krenulo

Emir Salkić je uspješni arhitekta iz Sarajeva. Na nedavno održanom Craft Blocku, događaju koji je okupio moderne zanatlije, njegov štand je plijenio posebnu pažnju. Emir ručno pravi originalna drvena bicikla za djecu!

foto: Eldin Hasanagić
foto: Eldin Hasanagić

„ Počeo sam da proizvodim TOCHAK bicikle da bih riješio ‘problem’ svom sinu. Napravio sam ga za njega, a zatim bratovom sinu. Poslije toga su se ljudi počeli raspitivati i naručivati ovaj biciklo. Napravio sam 60 komada u dvije godine. Poklonio sam ih sedam, a ostalo sam prodao“ – govori za Svijet zanata Emir.

Specijalni dizajn, adaptibilan uzrastu

TOCHAK je lagani drveni balans bicikl, pažljivo dizajniran za djecu uzrasta od dvije do pet godina. Posebna originalnost mu je u mogućnosti da se adaptira rastu djeteta.

„Ovo je  neka vrsta stolarstva. Ja sam od svog oca koji se bavio stolarstvom i drvenarijom pokupio par korisnih stvari i sve to uklopio sa svojim primarnim zanimanjem arhitekture. Ja sam čovjek od rukotvorine. Odlučim se da nešto sklopim i evo funkcioniše, kao ovaj bicikl.“

foto: Eldin Hasanagić
foto: Eldin Hasanagić

Emirovi TOCHAK bickli su u potpunosti ručno rađeni. I jedan jedini plastični dio bicikla Salkić sam pravi, u svoj 3D radionici pomoću printera.

100% prirodni materijali

„Dio koji se nalazi između viljuške upravljača i tijela bicikla sam radio u 3D tehnologiji, i ta plastika se može reciklirati. Ustvari, cijelo biciklo se može 100% reciklirati, zato što je napravljeno od prirodnih materijala. Biciklo je zaštićeno prirodnim uljem, ima i prirodnu kožu na sebi. Skor je sav od drveta, osim par metalnih dijelova i naravno gume na točkovima. Ovo je moja velika satisfakcija, a i dodatna zarada. Kupci su razni ljudi. Prodajem ga najviše u Bosni i Hercegovini. Imam upite i iz Evrope za zastupanje mog bicikla. Trenutno radim na dobijanju CE oznake, kao potvrde da je biciklo usklađeno sa evropskim normama, da nije rađen od otrovnih materijala i da je siguran za vožnju“ – zaključuje Emir.

Ne sumnjamo da će se ovaj dvotočakš iz dječije mašte zakotrljati i izvan granica Bosne i Hercegovine.

Autor teksta Darko Udovičić

Foto: Eldin Hasanagić

(prenošenje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i autora)