WONDERLAND’s SECRET?: ATELJE AMRE TORLAKOVIĆ

Nastavljamo pisanje o lijepim, korisnim i interesantnim stvarima koje možemo pronaći u Bosni i Herecegovimi. Ima toliko kreativnih ljudi, a tako malo se piše o njima. Razgovarali smo sa Amrom Torlaković, osnivačicom i vlasnicom Wonderland's Secret? ateljea u Sarajevu.

Koje je vaše primarno zanimanje i kako ste se počeli baviti ručnim radom?

U svom ateljeu se bavim dizajnom i izradom obuće, odjeće, ruksaka, torbica, novčanika i nakita. Oduvijek sam znala da ću se baviti ovim poslom, a od svoje petnaeste godine sam se i aktivno počela baviti dizajnom. Svoje prve unikatne torbice sam izradila tada, na kućnoj šivaćoj mašini i počela ih prodavati u očevoj zanatskoj radnji. Moj otac je bio modelar obuće. U narednim godinama, tokom i nakon školovanja u Prvoj sarajevskoj gimnaziji i na Pravnom fakultetu, uporedo sam kod svog oca izučavala i pekla zanat.

Paleta najfinijh materijala i kolekcija

Vaša djela su više od klasičnog zanata?

Bavim se umjetničko-zanatskom djelatnošću. Zanatska je po preciznosti izrade, a umjetnička po pristupu i traženju originalnih rješenja, kako u dizajnu tako i obradi materijala i oblikovanju proizvoda. Želim ponuditi unikatne proizvode uz vrhunsku zanatsku preciznost izrade.

Koje materijale koristite?

Materijali koje koristim su koža, krzno, svila, kaučuk metali i kamen. Svoje radove sam podijelila u kolekcije. Svaka od ovih kolekcija se dorađuje, dopunjava i redizajnira svake sezone. Kolekcija Bhome – kolekcija pokućnica za cijelu porodicu, inspirisana porodicom i domom. Za ovu kolekciju koristim tkani materijal sa motivima bosanskog ćilima. Kolekcija Vile – kolekcija ženskih pokućnica inspirisana našim narodnim bajkama. Za ovu kolekciju koristim kožu u zlatnim i srebrnim bojama i pastelne nijanse, u kombinaciji sa unikatnim “vilinskim” ukrasima od krzna i oslikanog filca. Kolekcija Khan – kolekcija muških pokućnica, napravljena od kože, krzna i kaučuka. Modeli su klasični i elegantni. Ovdje je naglasak na vrhunskom kvalitetu materijala i preciznoj zanatskoj izradi. Kolekcija cipela Bosančice i Bosanac je inspirisana bosanskom tradicionalnom obućom 19. vijeka, a dizajn je prilagođen savremenom dobu. Kolekcija cipela, sandala, ruksaka, torbi i novčanika je najveća i najraznovrsnija jer je nastala kao odgovor na različite potrebe savremenog čovjeka. Svi modeli su od kože u kombinaciji sa metalima i svilom. Naglasak je na individualnosti jer su često izrađeni po željama i zahtjevima mojih kupaca. Kolekcija Mramorje je umjetnička kolekcija nastala vajanjem kamena. Sastoji se od nekoliko predmeta: torbica Stećak, unisex narukvica Kâm i Mašet i narukvice Katarina. Sve je izrađeno od kamena granita u kombinaciji sa metalima, drvetom, kožom i svilom.

Način života

Ko su vam klijenti i da li možete živjeti od vašeg posla?

Moji klijenti su ljudi koji vole lijepe stvari. Ima ih iz cijelog svijeta i u svim društvenim skupinama. Moj posao je moj način života i posvećena sam mu 24 sata na dan. Uz takvu predanost, pozitivni rezultati su neminovni.

Koliko su korona kriza i pandemija uticale na vaš posao ?

U ovoj situaciji sa pandemijom sam jednostavno promijenila poslovnu strategiju i način prodaje i preusmjerila je u potpunosti na online platforme, domaćeg kupca i materijale dostupne na domaćem tržištu. Nastojim se prilagoditi situaciji i smanjenoj kupovnoj moći i našem kupcu izaći u susret i raznim olakšicama, pri tome mislim na sniženu cijenu proizvoda i besplatnu dostavu na kućnu adresu. Nadam se da ćemo zajedno i solidarni jedni sa drugima proći i kroz ovo iskustvo sa korona virusom.

Autor: Darko Udovičić

Foto: Wonderland's Secret?