Za pomoć privredi u Kantonu Sarajevo bit će izdvojen 21.000.000 KM

Budžet Ministarstva privrede Kantona Sarajevo iznosi 61.071.280 KM što je najveći iznos od kako postoji ovo ministarstvo u okviru kojeg su rekordni iznosi za poticaje privredi u historiji KS, saopćio je ministar Adnan Delić.

S obzirom na negativne posljedice u privredi koje su izazvane pandemijom koronavirusa, kao podrška privredi planirana je pozicija grant sredstva podrške u svrhu saniranja negativnih posljedica korona virusa u iznosu od 21.000.000 KM.

“Četiri najvažnije stavke u budžetu koje podrazumijevanju poticajnu pomoć privredi u određenim iznosima su poticaji poljoprivrednoj proizvodnji od 6.100.000 KM, poticaji razvoju male privrede od 7. 000.000 KM, fond podrške privredi zbog posljedica izazvanih korona pandemijom od 21.000.000 KM i infrastrukturalno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim i industrijskim zonama od 6.000.000 KM”, kazao je Delić.

Sredstva će u prvom redu biti namijenjena realnom sektoru, spašavanju radnih mjesta, privrednih subjekata i pokretanju ekonomije.

“Ohrabren sam činjenicom da smo uspjeli reorganizirati prioritete i napraviti nacrt budžeta čije stavke omogućavaju afirmativno djelovanje prvenstveno u suzbijanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije bez uskraćivanja fokusa na razvojnim projektima i osnaživanju privrednih prilika u KS”, kazao je ministar.

izvor i foto: Vlada Kantona Sarajevo