Priče nesuđenog kuhara: Putovanje u Egipat i prvi kebab

Putovanje sa tatom i bratom u Egipat 1981. je bilo jedno od najupečatljivijih i možda najinteresantnijih putovanja u mom životu. Imao sam 10 godina, ali se jako dobro sjećam skoro svakog detalja tog boravka. Ovo predivno desetodnevno putovanje je bilo interesantno jer nismo išli u ovu divnu zemlju preko turističke agencije, nego u posjetu našim prijateljima. Mehmed Halilović je tada bio dopisnik sarajevskog Oslobođenja u Kairu i osim što je bio prijatelj i odličan novinar, bio je sa teta Šerifom i izvrstan domaćin.

Putovanje me prvo dojmilo jer sam prvi put tada letio JAT-ovim avion. Iz Sarajeva smo stigli vozom u Beograd gdje smo odsjeli u Sarajevskoj ulici kod bakine sestre teta Milene, koja je sa svojim mužem Milom 1948. iz Sarajeva otišla da živi u tadašnji glavni grad. Doručak u maloj kuhinji, šunka i jogurt iz tetrepaka u obliku piramide ( koincidencija) i pokoji minjon. Jatov avion je sa Surčina letio naveče, a sjećam se da je dosta kasnio. Neki visoki političar je letio istim avionom, pa su ga morali čekati. Tog političara kada je ušao u avion sam i ja vidio. Bio je jako debeo i ljut. Kasnije mi je tata rekao da je to bio Stane Dolanc. Poletjeli smo. Dosta turbulencija na tom letu mi nisu ostavile naljepši dojam na mom prvom putovanju avionom. Interesantnu večeru koja se služila u avionu nisam ni dotakao. U povratku je bilo potpuno drugačije.

Gostoprimstvo Halilovića, predivan stan na sprat sa velikim balkonom, hrčak, morsko prase i kornjače koje su Kanita i Haris imala u svojoj sobi, ananas i mango koje do tada nikada nisam probao, odlasci u Aleksandriju i Ismailu na Suecki kanal, nevjerovatno novinarsko snlaženje čika Mehmeda, ali i mog tate da se uđe čak i tamo gdje skoro nikome nije bilo dostupno (zahvaljujući nevjerovatno dobrim odnosima tadašnje Jugoslavije i Egipta), posjeta piramidama, svingama, jahanje konja i kamila, veliki i predivni zološki vrt, mitraljeska gnijezda po Kairu (vrijeme poslije ubistva Sadata) , ledeni čaj sa mlijekom koji su na sred ulice djelili vozačima i motoristima na mene i brta su ostavili nevjerovatan utisak i otvorili apetit za novim putovanjima. Međutim, jedan gurmanski mali događaj mi je je ostavio takođe nevjerovatan dojam, a to je prvi kebab.

Nikada prije nisam čuo za tu hranu, za tu riječ kebab, a kamoli da sam probao. Tata, brat i ja smo jedna dan sami izašli u Kairo. Šetali smo krcatim ulicama ovog ogromnog grada. U jednom momentu smo osjetili miris koji nas je podsjećao na miris ćevapa. Pošto smo sva trojica itekako bili gurmani, lampice u mozgu za čulo okusa i mirisa su se uključile i krenuli smo u potragu. Poslije par minuta smo došli do cilja. Prolaz iz jedne ulice nas je vodio do drugog prolaza, a onda opet neka ulica, pa novi prolaz, pa neki mali trg blizu nekog mosta. Nekoliko ljudi oko nekih metalnih buradi prave te famozne kebabe. Voda nam ide na usta. Meso, vjerovatno janjetina isječena na liske i naslagana se vrti oko nekog razvaljenog grijača. Predivne okrugle mekane kifle, ali ne one tradicionalne koje nazivaju kuboos, naslagane su pored posuda sa nekom salatom i svijetlo crvenim sosom.

Jedan momak velikim nožem (nisam nikada vidio veći) siječe to vruće meso koje pada na metalnu tavu. Tata na engleskom i gestikulacijama naručuje tri kebaba, a ovi dosta zbunjeno ih prave i vjerovatno se pitaju ko smo i šta tražimo u njihovoj mahali. Mislim da na to mjesto stranci rijetko zalaze. Sumrak se spušta na Kairo, a mi sa tri preukusna kebaba napuštamo brzim hodom taj mali trg na kojem se skupljaju lokalne mušterije oko malog improvizovanog uličnog restorana koji je za nas u tom momentu bio nešto nevjerovatno dobro, mjesto gdje smo otkrili nešo novo. Kebabe smo tako slatko pojeli i zatim onako utiho pitali tatu da li možemo dobiti po još jedan…

Autor teksta: Darko Udovičić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s