Maja Bajrambašić Lepić, novi zanatski početak

Stara izreka u našem narodu kaže „Zlu ne trebalo!“.  Kada se ona izgovori, mislilo se na neku hranu ili predmet koji može zatrebati u nevolji.  Sada se „zlu ne trebalo“ često kaže za znanje jednog dodatnog zanimanja, zanata. U Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme mnogi  ostaju bez posla ili su nezadovoljni onim što rade. Prilika za novi početak je u prekvalifikaciji, koju obezbjeđuju kanton, entitet ili država, ili onoj samoukoj. Maja Bajrambašić Lepić je jedna od onih koji su u zadnje vrijeme izgubili posao, ali svojom upornošću i ljubavlju prema jednoj umjetnosti i zanata uspijeva da održi radnu kondiciju i da zaradi.

„Ja sam po struci ekonomista sa višegodišnjim iskustvom u struci. Zeničanka sam i udata u Maglaj prije 7 godina. Oduvijek me privlačila umjetnost i crtanje, sa dekupaž tehnikom sam se susrela slučajno prije nekih 10-ak godina ali nisam joj posvetila puno pažnje zbog životnih obaveza i ciljeva. Nakon otkaza usljed pandemije prije više od godinu dana sasvim slučajno u jednom shopping centru u Jelahu sam vidjela hobby art prodavnicu, pokupovala par kutija i boja, uradila, objavila i sve prodala. S obzirom da sam dobila veliku podršku, a ostala sam bez posla, nastojala sam strpljivo pregledati razne tutorijalale i naučit mnogo novih tehnika” – govori Maja.

Majina želja za napredovanjem i razvijanjem svog posla i raznih tehnika je došla do izražaja zahvaljujući podršci i ohrabrenjima koja su joj dolazila sa raznih strana.

„Sa  kutija ukrašenih dekupaž tehnikom proširila sam asortiman na tacne urađene resin art, “zalivene smolom po staklu“, na zahtjev kupca ukrašavam keramičko posuđe posebnim imenima, tekstovima, a pravim i nakita“.

Maja najviše koristi drvo, a trenutno su tacne zalivene staklom zbog njihove ljepote, jedinstvenosti, postojanosti i kvaliteta najtraženije. Njen posao je svestran i polako napreduje, a i zarađuje.

„Također rado popravljam i oživljavam stare ili oštećene radove. Trenutno se bavim izradom samo narudžbi i posla imam svaki dan. Uz pomoć državnih poticaja, od kojih sam na jedan upravo konkurisala, možete obezbjediti neku osnovnu zaradu, te platiti staž i biti sretni zbog toga što radite posao koji volite. Online trgovina je trenutno najpopularnija stoga je najbolje obrt registrovati u kući da nemamo dodatnih troškova zakupa i električne energije“. Majina Facebook stranica

Autor Darko Udovičić

(dozvoljeno prenošenje sadržaja uz obavezno navođenje izvora i autora)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s