Sarajevo wine fest od flaše do čaše

U Sarajevu je danas prvi dan Sarajevo wine festa. Od štanda do štanda sam degustirao vina ne samo zato što ih volim, nego i zbog želje da taj prijatni napitiak bude još prisutniji u našoj zemlji. Bosanskohercegovački i regionalni proizvođači su bili prisutni na ovom festivalu. Žilavka, muskat, vranac, blatina, rizling, chardonay, graševina… su prošli čašama mnogobrojnih posjetilaca. Vino je u Bosni i Hercegovini u zadnjih 15 – 20 godina u trendu. Hercegovački proizvođači godinama postoje i rade, ali su se u zadnjih deceniju i po afirmirali i dostigli standarde koje možemo naći u EU. Naime, u Bosni i Hercegovini vino nije bilo prvi alkoholni izbor, ljudi su slabo poznavali vinsku kulturu, osim naravno jedne hedonističke elite koja je bila vezana za same vinarije ili restorane. Međutim, godinama vino je bivalo sve više prisutno u restoranima, na domaćim trpezama i u domovima. Počela je povećana konzumacija vina, ali i sve bolje poznavanje vinske kulture.

Prijatno sam se osjećao na štandu Rubina iz Kruševca, velikog i pristupačnog proizvođača vina iz Srbije. Uz Rubinov prokupac, a kasnije Muskat i vinjaka saznao sam neke nove vinske zanimljivosti u razgovoru sa Brankom Tomićem, Rubinovim direktorom za prodaju za inostranstvo i enologom Goranom Đurđevićem.

Saznao sam nešto novo i na drugim štandovima, te degustirao žilavku vinarije Matić iz Čapljine, šikar vinarije Jungić iz Banja Luke, rizling vinarije Fazan iz Prnjavora , žilavku Vukoja iz Trebinja, blatinu iz podruma Carska Vina Međugorje, ali i odličan prirodi liker od meda – Medica Hercegovinavina.

Wine fest je mjesto da provedete ugodan trenutak uz vino i dogovorite neki posao. Živjeli, uzdravlje i zdravi i veseli bili.

Darko Udovičić