Majstorstvo Soutache tehnike Đenite Gioielli

 

Nakit može biti različitih oblika, materijala i tehnika izrade. Izrada nakita se smatra zanatskim i kreativnim zanimanjem. Jedna od tehnika izrade je Soutache koja podrazumjeva da svaki oblik i komad sa kojim se radi nakit mora biti precizno ručno šiven. Sarajka Đenita Gioielli već godinama koristi ovu vrstu tehnike za izradu svog predivnog nakita.

84844944_2584571695151026_3933945174165553152_o (1)

“Izradom nakita se bavim već 12 godina i to je moja jedina profesija od koje živim. Izradom nakita se počinjem baviti iz radoznalosti, jer volim unikatnu izradu. Moj nakit je nastao zahvaljujući mukotrpnom i vještom traganju za neobičnim materijalom i vintage nakitom u mnoštvu veselih , konfuznih i decenijama zaboravljenih starih kutija, pronađenih na mnogobrojnim milanskim mercatinima. Velika strast u potrazi za vintage materijalima, koji su sakupljani zaista sa velikom ljubavlju, a koji bi poslije bili transformisani, redizajnirani uz pomoć raznih tehnika i uvijek novih ideja u jedan novi –stari modni dragulj, malo pomalo iz hobija prerasta u nesto više i obavezujuće”– priča nam Đenita.

naslovna

 

Kao i mnoge moderne zanatlije i kreatori, ni Đenita se nije školovala za ovo zanimanje. Ljubav prema kretivnosti je bila jača od njene prvobitne profesije.

“Ja sam inače prosvjetni radnik, ali put me nekako naveo da radim sve druge poslove … Živjela sam šest godina u Milanu gdje je i nastao moj mali brend Đenita Gioielli. U par gradova u Italiji prodajem svoj nakit, između ostalih u Milanu, Breši,Napoliju i Udinama. Takođe imam i moju malu galeriju u Sarajevu, nalazi se na Gajevom trgu 4. Surađivala sam takođe sa par časopisa vezanih za ručni rad u Italiji. Bila sam fotograf, novinar u sklopu projekta izrade nakita određenim tehnikama. Ja sam naravno izabrala svoju Soutache tehniku.”

 

Šta predstavlja Vaš nakit, kome je prvenstveno namjenjen?

“Svaki komad nakita kreiran je za ženu koja nije ograničena vremenom i prostorom, koja je u stanju vidjeti i nešto dalje od same kreacije, da prepozna u jednostavnosti bogatstvo materijala nove emocije, strast za izradom svakog posebnog komada, koji je rođen iz radoznalosti otkrivanja ljepote davno zaboravljenog nakita u fiokama naše prošlosti.”

Nebo u noći ne bi bilo interesantno bez zvijezda. Svaki lijep i estetski nakit može da bude jedna zvijezda na tijelu žene. Parfem miriše, ali brzo ispari. Nakit ostaje za cijeli život.

Auror teksta: Darko Udovičić

Foto: Đenita Gioielli

(prenošenje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i autora)