Ski servis, više od sezonskog zanata

Zima je uveliko stigla. Zimski sportovi su aktuelni ovih nekoliko mjeseci. Kupovina ili iznajmljivanje skija, sanki, ski boarda, pancerica je u toku… Da bi sve dobro funkcionisalo i da biste bili sigurni tokom bavljenja zimskim sportovima neko treba i da održava opremu. U Sarajevu, Palama, Jahorini, Bjelašnici postoje ski servisi u kojima se ova oprema može servisirati. Servis ski opreme je takođe neka vrsta zanata. Moglo bi se reći sezonskog zanata jer traje nekoliko zimskih mjeseci, ali poneko od ski servisera servisira i neku drugu sportsku opremu, recimo bicikle.

Kako servisirati skije?

Skijaši rekreativci će svoje skije, naravno uz pravovremeno održavanje, moći upotrebljavati od 120 do 200 skijaških dana, dok će ista skija svoju prvobitnu kvalitetu zadržati 70 do 80 skiijaških dana. Po završetku spomenutoga razdoblja dolazi do zamora i popuštanja materijala. S obzirom na to da je vijek skijaške cipele – pancerice otprilike istovrstan onome kod skije, preporuka je da se prilikom kupovine osiguraju oba spomenuta dijela skijaške opreme. Kako servisirati skije?

Razlikujemo mali i veliki servis skijaške opreme. Mali servis uključuje brisanje klizne plohe i rubnika odozgo i sa strane, strukturiranje klizne plohe i mazanje voskom, kontrolu i podmazivanje vezova.  Veliki servis uključuje brušenje klizne plohe i rubnika odozgo i sa strane, strukturiranje klizne plohe i mazanje voskom, te kontrolu i podmazivanje vezova.

Za izbor voska potrebno je znanje

Skije je potrebno namazati voskom (specijalnim za tu namjenu, sa visokim udjelom flora), kako bi skije što bolje klizale po snijegu, te kako bi se smanjio rizik od oštećenja, koji se povećava ovisno o suhoći skije. Unatoč činjenici da se vosak na kliznoj površini prosječno zadržava 2 do 3 dana, preporuka je da se mazanje skija voskom vrši svakodnevno po završetku skijaških aktivnosti. Naravno, postoji nekoliko vrsta voska, a na skiju se nanosi vosak koji je predviđen za korištenje na određenom stepenu tvrdoće snijega, te na određenoj temperaturi zraka. Vrste voska su uglavnom definisane prema bojama u kojima ih razlikujemo, međutim, to nije uvijek pravilo (zavisi od proizvođača, npr. zelena i plava su za hladan snijeg i niske temperature, dok crvena i žuta služe za vlažan snijeg i više temperature, i slično). Vosak nalazimo u više oblika, no uglavnom razlikujemo kruti vosak, koji koriste ski servisi i koji je najkvalitetniji radi svojih prijanjajućih svojstava, dok vosak u pasti ili spreju uglavnom koriste skijaši koji sami uređuju skiju (uz napomenu da je pasta bolja od spreja, jer manje oštećuje kliznu podlogu skije).

Nakon skijaške sezone…

Nakon skijaške sezone skije treba očistiti i nanijeti vosak toplim postupkom. Tako smanjujemo mogućnost korodiranja klizne plohe. Ukoliko nemate druge mogućnosti, skije barem operite i osušite. Vezove također očistite i popustite, te ih zatim poprskajte zaštitnim sprejom.

Ovdje možete pronači nekoliko ski servisa koji rade u Sarajevu i na obližnjim planinama, u kojima možete ako zatreba servisirati vašu opremu.

Izvori: Svijet zanata, prvispust.com

Foto: Anna Tis