FRIZERSKI SALON “Dedajić”

Još kao dječak išao sam na šišanje u jedan interesantni fizerski salon, salon „Dedajić“ u Sarajevu, Ulica Koševo (nekadašnja Ulica Kralja Tomislava). Tada, a i sada, na ulazu u salon uvijek je stajao gospodin Dedajić, a u posljednjih 15 godina i njegov sin Almir.

Muhamed Dedajić, koji je sadobronamjernim izrazom lica pozdravljao sve one koji prođu sa jedne i druge strane trotoara. Mušterije je primao kao da su njegovi veliki prijatelji. Salon DedajicPotezao je odmah priče o fudbalu i politici. Kod Dedajića se sjedilo zbog šišanja, ali i interesantnih razgovora. Mi dječaci iz obližnjeg naselja smo se jednom mjesečno šišali u tom salonu, a tamo smo saznavali gdje će ko slaviti Novu godinu, da li su u grad iz Trsta došle nove farmerke ili parfem koji smo samo u žurnalima mogli vidjeti, gdje poznati sarajevski “žestoki” momci trenutno u Zapadnoj Evropi žive i „rade“. Ponekad su se i ti isti “žestoki momci” frizirali u salonu “Dedajić, pričajući priče za koje nikada nisam mogao otkriti da li su bile istinite ili ne, ali su uglavnom uvijek bile interesantne.

Tada kao i sada, u salon ponekad dolaze neki bivši i sadašnji političari, ali imaju isti tretman kao i svi mi drugi. Ljeti su vrata salona odškrinuta, pa kada prođete pored njega čujete zvuk makazica ili fena. Taj oštar i rezak zvuk makazica odaju utisak ljubavi prema frizerskom zanatu.Salon Dedajic 1 Osjećate da je taj zvuk profesionalan, pun samouvjerenja i ljubavi. Zamišljate da unutra frizer pleše i šiša svoju mušteriju. Možda sličnih salona u Sarajevu ima još mnogo, ali ovaj u meni budi predivna sjećanja, a uspješan zanatlija je upravo onaj koji uz dobru frizuru ponudi i lijepi momenat koji pamtiš cijeli život.

Autor teksta Darko Udovičić

Fotografije: Darko Udovičić

(prenošenje sadržaja uz obavezno navođenje izvora i autora)