Priče nesuđenog kuhara: Špikovana govedina

Moji roditelji su voljeli primati goste. Kada gosti ili rodbina dolaze na ručak ili večeru obično je bilo vanredno stanje u kući. Nikad mi nije bilo jasno zašto smo brat i ja morali besprijekorno srediti našu sobu, pa  čak i kad gosti ne dolaze prvi put u stan, i ne dolaze sa svojom djecom. Valjda je to bila neka vrsta rituala koji je u tim godinama bio prisutan u svim porodicama. Tata i mama su uvijek insistirali  da ko god da dođe od gostiju, brat i ja imamo ravnopravno mjesto za stolom. Kasnije se prelazilo u dnevni boravak. Brat i ja bismo se tada pokupili u svoju sobu, sređenu, ali bi se ona vrlo brzo opet pretvorili u onakvu kakva je bila i prije dolaska gostiju. Špikovana govedina je jelo koje se kod nas u kući pravilo jedino kada dolaze gosti. Vjerovatno zbog količine mesa koja se koristila i dužine kuhanja.

Kada gosti dođu

Radnim danom, osim ponekad vikendom, mada je tata i vikendom često radio, pravila su se kuhana jela sa dosta povrća koja su se mogla brzo napraviti.  Mama je pravila često buraniju, filovane paprike, grašak sa mrkvom… a ponekad i jedno jelo koje se zvalo flekice sa kupusom. U to vrijeme nešto i nisam volio te flekice, a odkad mama nije živa često ga poželim, pa ponekad i napravim. Flekice su se pravile od tijesta koje se razvijalo i rezalo, a kada nemate verema onda možete koristiti tjesteninu farfalle (izgled leptir mašne). Izdinstate kupus sa crvenim lukom i komadićima slanine ili pršute, a zatim sve to izručite u lonac sa tjesteninom i pomješate. 

Moja baka Olga, koja je sa nama živjela, jedan dio života i to onaj posljednji, je vrlo često uskakala u pomoć mojoj mami i tokom radne sedmice pripremala hranu. Svaki dan kada se vratimo iz škole, a kasnije i sa fakulteta, baka je čekala sa napravljenim ručkom. Baka Olga je bila učiteljica, a pošto je kuhala tako ukusne stvari bila je i vrhunska kuharica. Baka je spremala sve – od dinstane mrkve pa do kljukuše, knedli, šufnudli, sitne teletine, raštike ili slagane pite… Međutim, špikovana govedina je bila namjenjena kada gosti dođu. Moja mama je naučila to jelo praviti od bake Olge.  Bilo je jako ukusno i dan-danas pamtim i osjećam taj ukus. Često sam gledao mamu kako je pravi, a kada je bila u cajtnotu ulijetao sam i da pomognem.

Špikovanje

Špikovana govedina se pravila od junećeg buta ili ruže. Komad mesa mora da bude malo deblji. Tanjim nožem ubodete dio junetine i napravite tanku rupu dužine 3  cm. U nju stavite komadić (štapić) mrkve, zatim zrno bibera, komadić slanine (štapić) i mali komadić bijelog luka. Sa svih strana komada mesa napravite po nekoliko takvih rupa. Možete da u svaku rupu stavite malo vegete ili malo soli. Meso stavite u nauljenu šerpu, posolite i pobiberite i na laganoj vatri 3 sata dinstajte na ringli. Po potrebi doliti sasvim malo vode. Prilikom serviranja smo odstranjivali sos koji je ostao u šerpi. Špikovanu govedinu mama je sjekla na kriške, a zatim zalijevali tim preukusnim sosom. Svako je sebi povrh toga mogao da doda sosa koliko želi. Kod nas u kući prilog uz ovaj obrok je bila dinstana mrkva i riža, a ponekad su bile i šufnudle.

Autor: Darko Udovičić