Vildana Kovačević, kroz uspone i padove do sopstvene optike

Prije nekog vremena Svijet zanata je posvetio jedan tekst optičarskom zanatu. Razgovarali smo sa sarajevskim optičarom Nebojšom Savićem. Ovog puta naš tekst posvećujemo Vildani Kovačević iz Zenice, koja je sa svojim suprugom Asmirom, uz uspone i padove uspjela u nekoliko navrata da pokrene, održi i razvije svoj posao i optičarsku radnju.

Put Vildane Kovačević je zanimljiv. Počinje 2001. godine kao trgovac u optičarskoj radnji, da bi veoma brzo usavršila posao majstora optike. Zaljubila se u posao optičara. Vrlo brzo upisuje i završava srednju školu za optičara u Sarajevu.

„Nakon trudnoće i porođaja 2010.godine gubim posao. Dvije godine poslije počinjem da radim u jednoj optici, ali sa svojim suprugom ubrzo počinjem polako da priprema mašine i inventar, kao i poslovni plan za pokretanje vlastite optike“ – prisjeća se Vildana.

Nažalost, 2014. u poplavama Kovačevići gube dom i sve što su do tad pripremili. Uz sve probleme i peripetije ovaj bračni par 2016.godine podiže kredit kojim kupuju stan i pokreću vlastitu optiku – Oko.

„Konkurisali smo sa poslovnim planom i na konkurs za samozapošljavanje na FZZZ, gdje dobijamo sredstva za samodoprinose u trajanju od  godinu dana. Primarni cilj je bio da Vildana obezbjedi radno mjesto na poslu koji voli“ – kaže suprug Asmir.

Danas su Kovačevići zadovoljni razvojem optike i trenutnim poslovanjem. Optika Oko pruža usluge određivanja dioptrije kompjuterski i subjektivno, izrade dioptrijskih naočala, prodaje dioptrijskih okvira, kontaktnih sočiva i pribora za održavanje kontaktnih sočiva. Takodje vrše usluge popravke naočala.

Ovo sigurno nije posljedni tekst o optičarskom zanatu. Ovo je zanat za zdrav vid. Mnoge optike i mnogi optičari imaju svoju interesantnu priču koju ćemo prenijeti na našem portalu.

Autor Darko Udovičić

(dozvoljeno prenošenje sadržaja uz obavezno navođenje izvora i autora )